Османи: Имаме готовност за взаимно приемливо решение с България

2558
Османи: Имаме готовност за взаимно приемливо решение с България
Снимка: БГНЕС

Имаме готовност за откровени разговори с добра воля за постигане на взаимно приемливо решение със съседна България, но не на всяка цена и в ущърб на държавните интереси, заяви днес македонският външен министър Буяр Османи.

Той бе днес на среща с парламентарната комисия по външна политика, където разказа за преговорите, свързани с намирането на решение за отблокиране на европейската перспектива на страната.

Османи посочи, че процесът е сложен и липсата на политическо правителство в България е сериозна пречка, поради което не иска да повишават очакванията на гражданите.

Делегация на РС Македония пристига у нас за среща между Янев и Заев

Официална делегация от Република Северна Македония, водена от премиера им Зоран Заев, пристига в четвъртък у нас. Това обяви служебният...

Според него е важно да стане ясно следното: Първо, въпросите за идентичността, и македонския език и македонците не са и не могат да бъдат на масата за преговори. Второ, Скопие смята, че предложението на португалското председателство е добра основа за преговори. Трето, РС Македония настоява да се проведе второ междуправителствено заседание между двете страни, от който да произлезе съответен протокол, а след това и план за действие, който да се претвори в пътна карта. Четвърто, комуникацията трябва да се осъществява на различни нива с цел засилване на цялостния двустранен диалог. Пето, целта е обща, а именно провеждане на първата междуправителствена конференция и формален старт на преговорите за присъединяване към ЕС, заяви Османи.

Дори и да не бъде приета преговорната рамка през юни, стратегическите партньори и всички държави-членки на ЕС вече са добили достатъчно ясна представа за ситуацията и усилията ще продължат веднага след изборите в България в рамките на словенското председателство на ЕС.

„Нашата стратегия е да не позволим да бъде изгубено ценно време и имаме готовност за откровени разговори с добра вола за постигане на взаимно приемливо решение със съседна България, но не на всяка цена и за сметка на държавните интереси. Без значение от предизвикателствата, ние продължаваме с нашите усилия на всички нива”, подчерта външният министър.

Той подчерта, че македонската дипломация през последните шест месеца не е жалила усилия да достигне до всички необходими точки, от които ще зависи началото на преговорите. Получена е безкористна и ясна подкрепа през юни Европейският съвет окончателно да официализира решението за започване на преговорите с провеждането на първата междуправителствена конференция.

След 30 години жп линията между България и Северна Македония става реалност

След почти 30 години железопътната линия, която свързва България и Северна Македония става реалност. Парите са обезпечени - общо 165 ми...

От септември 2020 г. досега има забележително засилване на динамиката в отношенията и сътрудничеството, каза министърът.

Съвместното отбелязване на 24 май е проява как чрез съвместни чествания на исторически личности, чиято мисия е била да обединяват, може да се даде шанс на историята да осигури общо бъдеще, подчерта Османи. В тази посока беше съвместното честване на празника на посолствата на двете страни в Белград, Варшава, Прага и Киев.

Съвместната интердисциплинарна комисия по историческите въпроси проведе пет официални срещи през този период и въпреки че не излезе с конкретни препоръки, положителното е, че има открита и пряка комуникация. Договорено е до края на годината да се проведат още две срещи. Работата на тази комисия специфична и трябва да остане максимално независима и встрани от политическото влияние – само така тя ще бъде продуктивна. Комисията вече е съгласувала годишния отчет за своята работа, който се очаква да бъде подписан скоро, каза още министърът.

Според неговите оценки, през последните девет месеца се е увеличило сътрудничеството и политическият диалог между двете държави. Буяр Османи припомни, че правителството назначи Владо Бучковски за специален представител в София, както и че е подписан договор за сътрудничество между националните телевизии и е договорена размяна на журналисти между националните агенции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com