САЩ откриват офис в Букурещ за борба с трафика на дрога в Югоизточна Европа

1231
САЩ откриват офис в Букурещ за борба с трафика на дрога в Югоизточна Европа
Снимка: iStock/Guliver

Американско звено за трансгранично разследване на престъпления ще отвори врати в Румъния, за да помогне за разбиването на мрежи за трафик на наркотици и хора и за онлайн измами, съобщи stiripesurse.ro.

Това става, след като в сряда правителството прие меморандум, който предвижда откриването за първи път в Румъния на хъб, в който ще бъдат включени служители от "Департамента за вътрешна сигурност", в рамките на който ще може да се наблюдава целият регион на Югоизточна Европа, с цел да се намалят криминалните проявления в района.

Само за ден ДеСантис събра милиони долари за президентската си кампания

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис събра 8,2 млн. долара през първите 24 часа след обявяване на участието си в президентската надпрев...

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ (DHS) е федералното изпълнително ведомство на САЩ, отговарящо за обществената сигурност, донякъде сравнимо с вътрешните министерства на други държави. Неговите задачи включват борба с тероризма, гранична сигурност, имиграция и митници, киберсигурност и предотвратяване и управление на бедствия. Започва да функционира през 2003 г., формирана в резултат на Закона за вътрешната сигурност от 2002 г., приет в отговор на атентатите от 11 септември, предаде БГНЕС.

В Трансграничното звено за криминални разследвания (ТЗКИ - TCIU) в Букурещ Румъния ще бъде представена от Министерството на вътрешните работи (МВР), а САЩ, освен от Министерството на вътрешната сигурност, и от няколко разследващи агенции като Имиграционната и митническата служба или Разследванията за вътрешна сигурност. "Целта на TCIU е унищожаването на престъпни организации въз основа на съвместните усилия на оперативни екипи, които действат за арестуване и уличаване на престъпници, и чрез улесняване на обмена на информация и провеждане на двустранни разследвания за престъпления, свързани с Румъния, САЩ и други държави от региона на Югоизточна Европа", заявява румънското Министерство на вътрешните работи.

Дейността, която ще се осъществява, ще допринесе за засилване на сътрудничеството в областта на борбата с трафика на наркотици, трафика на хора, финансовите и икономическите измами, както и за засилване на обмена на данни относно незаконната миграция на румънски граждани по южната граница на САЩ с Мексико, съответно по северната с Канада, се посочва още в документа.

Обменът на информация, наказателното преследване на трансгранични организирани престъпни групи, както в Румъния, така и в рамките на американската наказателна система, ще бъдат значително улеснени благодарение на TCIU, а наказателните разследвания ще се провеждат по-бързо поради факта, че на едно и също място ще се събират експерти от румънската и граничната полиция, както и от американските правоприлагащи органи, като съвместните усилия на оперативните екипи, които действат за арестуване и уличаване на престъпници, ще бъдат значително подпомогнати, според служителите на МВР, които са разработили документа.

Наричат го "Тръмп с мозък". Кой е Рон ДеСантис?

"Смелостта да бъдеш свободен: Планът на Флорида за възраждане на Америка" - това е името на книгата, която Рон ДеСантис представи през ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com