Сръбски министри за протестите: Искат да направят преврат

1240
Сръбски министри за протестите: Искат да направят преврат
Снимка: Getty Images/Guliver

Десет полицаи бяха ранени при снощните безредици по улиците на Белград, причинени от недоволството от новите ограничителни мерки на сръбското правителство поради разпространението на коронавируса. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович, предаде БГНЕС.

Групи протестиращи, недоволни от настоящата епидемиологична ситуация в страната и действията на властите, окупираха многобройни малки улици на Белград, недалеч от сградата на парламента, където основните протести се проведоха по-рано.

Над 17 000 са вече заразените с коронавирус в Сърбия

357 нови случая на коронавирус са регистрирани за последното денонощие в Сърбия. За същия период са починали 11 пациенти. От началото ...

Според министъра, протестът не е свързан с мерките срещу коронавируса, а с "опит за завземане на властта без избори и подкрепата на народа".

"По време на безредиците пострадаха 10 полицаи, а на единия от тях бяха счупени и двата крака. Той получи контузии при изтласкване и бутане надолу по стълбите", заяви Стефанович на нощен брифинг. Той изрази възмущение от вълната на насилие срещу полицията и удовлетворение от нейното търпение.

Министърът заяви, че организаторите на подобно насилие няма да станат по-силни от държавата и подчерта, че органите на реда са установили пълен контрол над града.

Насилствените протести в Белград имат една цел и това е преврат и страната трябва да реагира по подходящ начин, каза и сръбският министър на отбраната Александър Вулин в телефонно обаждане до телевизия "Пинк" снощи, заявявайки, че със силата на закона трябва да се предотврати насилието. Той отбеляза, че това, което се случи снощи в Белград, Нови Сад и други градове в Сърбия, както и случилото се вчера, е опит да се предизвика гражданска война.

ЕК за Сърбия: Право на мирен протест, но и обезпечаване на реда

Европейският съюз направи кратко изявление по повод инцидентите в Сърбия, при които се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция ...

"Онези, които се опитват да унищожат всичко, което предишните поколения са изградили, трябва да знаят, че ще срещнат ясен отговор от държавата", каза министърът на отбраната.

Вулин смята, че "тези митинги са добре подготвени и организирани и нямат друга цел освен насилие и опит за преврат". "Тук не става въпрос за извънредното положение или мерките на кризисния щаб, а просто за опит да се дойде на власт с насилие", допълни той.

По-рано председателят на Сръбската народна партия Вук Йеремич от своя страна обвини правителството, че изпраща на протестите хулигани с цел да предизвикат безредици и сблъсъци. "Те изпращат хулигани да създават хаос и да предизвикват сблъсъци между хората. Той иска да ни накара да се мразим един друг", каза Йеремич, визирайки сръбския президент Александър Вучич.

Недоволни от епидемиологичната ситуация и работата на сегашното правителство, протестираха и снощи в Белград, Нови Сад и други градове, а някои от демонстрантите отново участваха в безредици, както и преди два дни. Сблъсъци избухнаха, когато протестиращите се опитаха да пробият огражденията на входа на сградата на парламента. Екип на Радио и Телевизия Сърбия (РТС) беше нападнат, докато докладваше за протестите в Нови Сад. Камерата на екипа на РТС бе разбита, а оператор бе ранен.

Бунт срещу новите мерки за коронавируса в Сърбия, бой с полицията и нахлуване в парламента (ВИДЕО)

Хаос настъпи пред сръбския парламент, след като протестиращи се сблъскаха с полицията снощи, предаде МИА. Протестът пред сръбския парл...

Първото искане на демонстрантите е спешното назначаване на нов "деполитизиран кризисен щаб", а второто се отнася до служители на МВР и други, които са "използвали брутална сила срещу граждани, изразили недоволството си". Иска се също така спешно освобождаване на арестуваните и информация за състоянието на пострадалите, както и обективно докладване на РТС за исканията и протестите на недоволните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com