Сърбия с амбиция да е един от най-големите пазари на „Газпром“ на Балканите

1910
Сърбия с амбиция да е един от най-големите пазари на „Газпром“ на Балканите
Снимка: Getty Images

„Сърбия обмисля да поиска от Русия да удвои доставките си на газ“, каза президентът Александър Вучич пред Happy TV. Сръбският президент коментира, че страната вероятно ще преговаря за закупуването на 3 милиарда кубически метра през следващите 10 години.

Според уебсайта на „Газпром“ Сърбия е получила 1,4 милиарда кубически метра руски природен газ през 2020 г. Доставките преминават през територията на България.

Ако Белград договори увеличаване на доставките, Сърбия ще се превърне в един от най-големите пазари на „Газпром“ на Балканите, подчерта президентът на Сърбия. През 2020 г. най-големият потребител на руски газ в региона е Гърция с 3,1 млрд. куб. м, следвана от България с 2,3 млрд. куб. м.

Причината за увеличението е енергийната криза.

„Днес купуваме газ с дългосрочни договори за 270 долара (за 1000 куб. м), представяте ли си какво ще се случи, ако цената се повиши до 900 долара“, каза Вучич пред сръбския телевизионен канал.

Средната цена на руския природен газ през 2020 г. е 125 евро за 1000 кубически метра, според данните на“Газпром“ за доставки с дългосрочни договори. Това лято недостигът на газ сериозно повиши цената на газовите пазари в Европа, а заради поскъпването на петрола се покачва и цената на суровините, изчислени на база петролни еквиваленти.

"Газпром" вече пълни с газ пет хранилища в Европа

"Газпром" започна да пълни подземните газохранилища (ПГХ) в Европа, съобщиха от компанията. "Газпром" одобри и започна да изпълнява пл...

Заради замразената процедура за сертифициране на "Северен поток-2" цената на природния газ надхвърли нивото от 1100 долара за 1000 куб. м, или почти 100 евро за мегаватчас. Пазарите също са нервни от решението на „Газпром“ да не участва в търгове за допълнителен капацитет през Украйна и Полша.

Вучич коментира още, че в момента в газохранилищата в Сърбия има 161 милиона кубически метра, а страната вече е започнала да черпи от тях заради енергийната криза на Стария континент.

Сръбският президент ще проведе разговори с руския си колега Владимир Путин на 25 ноември в Москва. След това се очаква да се обсъдят цената на газа и доставката на суровини за Сърбия.

В края на 2020 г. Александър Вучич коментира, че Белград купува най-евтиния газ и не се притеснява от възможни санкции. Сръбският президент обясни, че е договорил доставки с Азербайджан, но му е казано, че не са планирани количества за Сърбия по Трансадриатическия газопровод (TAP).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com