X
 
 

В Гърция почват протести заради нови мигрантски лагери

473 0
В Гърция почват протести заради нови мигрантски лагери
Снимка: Getty Images/Guliver
Гръцките власти са категорични, че нови лагери ще продължат да се строят, въпреки протестите на местното население, съобщи в. "Катимерини", цитиран от БГНЕС.

Гръцкото правителство възнамерява да продължи създаването на нови приемни центрове за мигранти, въпреки яростното противопоставяне на местните власти както от островите в Източното Беломорие, които са под особен натиск, така и от континенталната част.

Унгария затяга контрола по границата със Сърбия

Унгарското правителство е наредило увеличаване броя на полицаите и войниците по границата със Сърбия поради засилване на потока от мигр...

"Затворените съоръжения ще бъдат изградени и нерегламентираните лагери, които дискредитират Гърция и не успяват да предложат елементарни условия на живот, ще се затворят", заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас пред репортери, имайки предвид силно пренаселените мигрантски центрове като прословутия лагер Мория на остров Лесбос.

Пецас добави, че на някои места вече се строи или строителството ще започне през следващите дни на останалите места, предвидени за новите лагери. Опитвайки се да намали на опасенията на местните общности относно внезапния приток на мигранти, Пецас добави, че капацитетът на лагерите няма да надвишава 1% от местното население.

"През първите месеци на 2020 г. местните власти ще видят осезаеми резултати от [мигрантските] връщания и от [по-строгата] охрана на границите като част от плановете за намаляване на мигрантските потоци през първата половина на годината", добави Пецас.

Изказването му последва отказа на Общинският съвет на Хиос да приеме предложението на правителството за създаване на нов център на острова. Местни жители на други острови, както и на населени места от континентална Гърция, където се планира изграждането на нови бежански центрове, също организират протести.

Frontex: Нелегалната миграция към ЕС с най-ниско ниво от 2013 г. насам

Нелегалната миграция към Европейския съюз достигна до най-ниското годишно ниво от 2013 г., отчитат от Европейската агенция за гранична ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители