В Северна Македония започва прилагането на трета доза ваксина срещу COVID-19

1085
В Северна Македония започва прилагането на трета доза ваксина срещу COVID-19
Снимка: iStock

От 27 септември в югозападната ни съседка започва прилагането на трета доза ваксина срещу COVID-19 на граждани на възраст над 60 г., здравните служители и пациенти с имунокомпрометиращо състояние, независимо от годините им, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.Третата доза ваксина трябва да бъде от производителя Pfizer, но предстоят препоръки за ваксини и от други производители, предаде агенция Фокус.

Министърът на здравеопазването Венко Филипе също обяви наблюдение на общото здравословно състояние на населението, както и бързи антигенни тестове за учениците.

Спад в броя на новите случаи, 10 на сто от починалите за деня са били ваксинирани

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент. 496 са новооткритите случаи за 26 септ...

„Гражданите над 60 години, които са получили втора доза в момента, в който са изминали шест месеца, ще получат SMS съобщение, че могат да се обадят и да получат трета доза ваксина. Това съобщение ще напомня, че няма конкретна дата или място, те могат да отидат навсякъде, до най-близкия пункт, където живеят, и когато пожелаят“, обясни здравният министър на Скопие.

Според Министерството на здравеопазването 73% от пациентите, починали от COVID-19, са имали поне две хронични заболявания. Поради тази причина според Филипче трябва да има подробен скрининг на общото здравословно състояние на населението. Наскоро министърът каза, че той ще обхваща историята на здравословното състояние на пациентите, вида на хроничните заболявания, начина на лечение, редовността на получаване на терапия и подхода към нея, колко често са извършвани контролни прегледи.

В последните дни в Северна Македония пристигнаха 100 хиляди ваксини от компанията Pfizer чрез системата COVAX, а общо от този производител има около 250 хиляди, 50 000 ваксини от Sinovak и около 100 хиляди ваксини от производителя AstraZeneca.Министерството на здравеопазването очаква Дания скоро да обяви даряването на 250 хиляди ваксини от производителя Jonson and Jonson, чийто краен срок е 2023 г.

Към петък ваксинираните в Северна Македония са 781 623, а реваксинирани - 714 135, т.е. са приложени общо 1 495 762 дози.

Кантарджиев: Няма да нагазя в политиката, за да ме окалят

„Не, не бих нагазил в политиката. Защото имам име, което съхранявам от години и не мога да го причиня на семейството ми - да ме о...

Според последните данни 55% от населението на възраст над 40 години и 31% от тези на възраст от 18 до 39 години са получили поне една доза от ваксина срещу коронавирус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com