ВАР-ът на Actualno: ЦСКА се отпуши, Лудогорец лъкатуши, а Европа закучи Първа лига

4814
ВАР-ът на Actualno: ЦСКА се отпуши, Лудогорец лъкатуши, а Европа закучи Първа лига
Снимка: Колаж: Actualno

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

От началото на сезона в Първа лига вече изминаха шест кръга. Това е достатъчно време, за да можем да си направим равносметка какво да очакваме от настоящата кампания. Едно е ясно – със сигурност ще гледаме доста оспорвано първенство, както през миналия сезон, а защо не и още по-оспорвано.

След изиграването на първите шест кръга у нас се видя, че грандовете на родния футбол имат доста проблеми, които ще трябва да решават в движение. Това не е никак лесно, особено в началото на сезона, когато отборите играят в евротурнирите и това сериозно влияе на представянето им в България.

ЦСКА най-накрая се отпуши

ЦСКА стартира сезона в Първа лига доста спорно. „Червените“ записаха две победи, две равенства и едно поражение в елита – успехи срещу Крумовград и Ботев Враца, хиксове с Хебър Пазарджик и Славия, както и загуба с 0:3 от Лудогорец. Освен това тимът на Нестор Ел Маестро отпадна от Лигата на конференциите от румънския Сепси след две поражения без отбелязан гол.

Основното, което прави впечатление в играта на ЦСКА, е липсата на голове. В Първа лига „армейците“ са отбелязали едва 4 попадения в 5 мача. Ръководството на ЦСКА хвърли доста пари за нови футболисти в предни позиции, но за момента инвестицията не дава резултат. Единственото положително в последната седмица, в която рязаха греди на „Армията“ е, че момчетата на Ел Маестро най-накрая се отпушиха, след като успяха да вкарат два гола във вратата на Ботев Враца.

ЦСКА Лудогорец

ЦСКА все още има доста работа да свърши докато достигне нивото си от миналата година, а времето върви неумолимо бързо, що се отнася до търпението на феновете. Играчите на „червените“ ще трябва възможно най-скоро да намерят оптималната си форма и да започнат да печелят точки – в противен случай ги чакат сериозни проблеми с привържениците (б.а – нещо, което вече на няколко пъти видяхме). Положителното за ЦСКА е, че е аут от Европа и ще има достатъчно време да се концентрира върху представянето си във вътрешното първенство.

Лудогорец лъкатуши на старта

Другият основен конкурент за титлата Лудогорец пък продължава с колебливото си представяне от началото на сезона. „Орлите“ загатнаха още през миналия сезон, че не са страшилището от последните години и спечелиха златните медали с едва точка преднина пред ЦСКА. Настоящата кампания започна много зле за момчетата на Ивайло Петев, които допуснаха загуби от новака Крумовград в първенството и босненския Балкани в Шампионска лига.

След това Лудогорец успя да се вдигне и да отстрани косоварите, както и да разгроми Етър Велико Търново. Последва нова гръмка победа над Ботев Враца, но и отпадане от Шампионска лига от Олимпия Любляна. „Орлите“ отново взеха нещата в свои ръце и смазаха ЦСКА с игра, въпреки че победиха само с 3:0, а след това отстраниха и Астана в Лига Европа.

Лудогорец

Онази вечер обаче разградчани отново започнаха да лъкатушат в представянето си и допуснаха загуба с 0:1 от Черно море. Да, тук можем да кажем, че те имаха много важен мач реванш срещу Астана, както и че предстоят два двубоя с нидерландския Аякс. Това обаче по никакъв начин не оправдава играчите на Петев, които ще се борят за 13-та поредна титла в Първа лига. За постигането на тази цел шефовете хвърлиха доста пари за качествени попълнения и едва ли са много доволни от видяното в българското първенство.

Левски и ЦСКА 1948 също не впечатляват

Левски и ЦСКА 1948 също все още напипват ритъма си. „Сините“ направиха страхотни мачове в Европа и се класираха за плейофите на Лигата на конференциите, но в българското първенство се представят на приливи и отливи – нещо, което Николай Костов и щабът му ще трябва бързо да оправят. Все пак столичани са шести с 9 точки – колкото има и седмия Лудогорец, докато осмият ЦСКА е с точка по-малко.

Левски Апоел Беер Шева

ЦСКА 1948 пък явно преживя тежко отпадането от ФКСБ още в дебюта си в евротурнирите. В последните мачове тимът не се представя по най-добрия начин и дори се раздели с треньора Атанас Рибарски. Ръководството на клуба усеща, че сезонът ще бъде дълъг, но също така очаква по-добро представяне в сравнение с третото място от последната кампания. За момента обаче това не се случва и тимът е девети със 7 точки.

Няколко тима се възползваха от какафонията

От цялата какафония в Първа лига по отличен начин се възползваха Черно море и Локомотив Пловдив. Двата отбора изиграха по шест много добри мача и имат по 16 точки в актива си, с които си делят първото място – на 7 пред Левски и Лудогорец, както и на 8 пред ЦСКА. Берое също стартира добре и загатна за потенциала си, въпреки многото скептични мнения след смяната на собствеността и привличането на повече от дузина нови южноамериканци.

Този уикенд предстои нов кръг. Той ще е белязан от участието на Лудогорец и Левски в Европа в четвъртък. „Орлите“ играят с Аякс, а „сините“ с Айнтрахт Франкфурт. Със сигурност родните тимове ще бъдат много изморени от битките си в евротурнирите, което пък дава шанс на останалите им конкуренти да се възползват и да продължат да трупат точки пред тях. Едно е ясно – Първа лига се закучи още на старта, което пък предващава интересно първенство до края и много емоции за феновете на водещите отбори.

Автор: Бойко Димитров 

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg Вижте всички последни новини

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

ВИДЕО: Радостта на Лудогорец след рекордната 13-та титла

Стамен Белчев: Ще направим всичко възможно ЦСКА да завърши втори

Лудогорец хвърли шампионски бой на ЦСКА, грозни сцени белязаха мача (ВИДЕО)

Арда продължава да мечтае за Европа след обрат срещу разколебан Ботев Пловдив (ВИДЕО)

След треньора и основния голмайстор: Левски набеляза и халф на Крумовград

Венци Стефанов: Само ограничен човек може да иска намаляване на отборите в Първа лига

Ботев Пловдив отговори дали ще напусне „Колежа“

Лудогорец - ЦСКА: Кога и къде да гледаме мача за титлата в Първа лига?

Крумовград разката Локомотив Пловдив и завърза битката за 4-то място в Първа лига (ВИДЕО)

Четирикратен олимпийски шампион пое националния отбор на България по биатлон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ