ВАР-ът на Actualno: Европа чука на вратата, а ЦСКА, Левски и останалите още не са готови

7044
ВАР-ът на Actualno: Европа чука на вратата, а ЦСКА, Левски и останалите още не са готови
Снимка: Колаж Actualno

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

Тази седмица е една от най-важните за българските тимове, които ще участват в евротурнирите. Причината е, че три родни отбора ще стартират кампаниите си в континенталните надпревари. ЦСКА, Левски и ЦСКА 1948 ще се сблъскат с първите си съперници в Лигата на конференциите. Лудогорец от своя страна ще трябва да се бори с Олимпия Любляна за класиране в третия квалификационен кръг на Шампионска лига.

Седмицата е много важна, особено за първите три изброени отбора, тъй като ще се види ясно какво можем да очакваме от тях през настоящата кампания в Европа. ЦСКА, Левски и ЦСКА 1948 имат привидно лесни противници, но дали всъщност това е така, или ще видим неприятни изненади – нещо, на което сме се нагледали в последните години, предстои да разберем този четвъртък.

ЦСКА приема носителя на Купата на Румъния

ЦСКА има никак нелесната задача да се бори с румънския Сепси. Тимът е относително непознат у нас, но само фактът, че е два пъти поред носител на Купата на страната е достатъчен показател за качествата на отбора. Съставът на Ливиу Чоботариу завърши на шеста позиция в Лига 1 през изминалия сезон, но благодарение на успеха си за Купата се класира за Лигата на конференциите.

Бърз поглед към представянето на тима през миналата кампания показва, че Сепси има третото най-резултатно нападение в румънското първенство, както и петата най-добра защита през редовния сезон. Нещо, което не трябва да бъде подценявано. ЦСКА от своя страна също може да се похвали с отлично представяне в двете фази на играта, след като футболистите на Саша Илич завършиха сезона като тима с най-малко допуснати попадения и второто най-резултатно нападение.

ЦСКА Хебър Пазарджик Матиас Фаетон

ЦСКА обаче отново започна мудно в Първа лига. „Червените“ направиха равенство 0:0 с Хебър Пазарджик и победиха трудно Крумовград с 1:0. И в двата мача футболистите на Илич изглеждаха все още далеч от необходимото и трудно създаваха голови положения, да не говорим за отбелязването на попадения. „Армейците“ действат доста бавно с топката в крака и често разчитат на силни изритвания в предни позиции, от които да се възползват нападателите.

Новите пък все още не са показали защо са привлечени на „Българска армия“, но нека направим уточнението, че повечето пристигнаха преди няма и един месец. Големият плюс за ЦСКА е домакинството в първия мач, което може да даде нужния импулс на играчите и те да успеят да вземат комфортна преднина преди реванша следващата седмица.

Левски не би трябвало да има проблем с Шкупи

Левски като че ли има най-леката задача във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Момчетата на Николай Костов ще трябва да се преборят със северномакедонския Шкупи. Тимът завърши на второ място в местното първенство през изминалата кампания – зад шампиона Струга.

Прави впечатление обаче, че Шкупи е най-резултатният тим през сезона – 62 гола в 30 мача. Северномакедонците демонстрираха своята успеваемост и в първия квалификационен кръг, когато отстраниха литовския Хегелман с общ резултат 5:0. И петте попадения паднаха в първата среща в Литва, а реваншът в Скопие бе протоколен.

Левски

За сметка на това Левски стартира кампанията със загуба от ЦСКА 1948 на „Герена“. „Сините“ допуснаха изненaдващ обрат като и двете попадения на гостите дойдоха след статични положения (б.а – първият гол падна от дузпа, дадена след изпълнение на фал от ЦСКА 1948). Столичният гранд обаче бързо си стъпи на краката и победи Ботев Пловдив с категоричното 3:1 на „Колежа“ във втория кръг на Първа лига.

Левски разполага с много бързи футболисти в предни позиции и именно това е основният коз на Николай Костов. „Сините“ обаче имат един голям проблем и той е в халфовата линия – липсва типичният плеймейкър. Тимът успя да привлече двама нови полузащитници, но те едва ли ще вземат участие в предстоящия мач. Въпреки това Левски не би трябвало да има проблем срещу Шкупи.

ЦСКА 1948 дебютира в Европа срещу ФКСБ

ЦСКА 1948 има може би най-тежкия съперник от трите родни тима, които ще участват в Лигата на конференциите през този сезон. Отборът от Бистрица ще трябва да се бори с румънския ФКСБ. „Червено-сините“ завършиха на второ място в първенството на страната. През редовния сезон в Румъния ФКСБ демонстрира отлична успеваемост и имаше най-доброто нападение заедно с шампиона Фарул Констанца. В защита тимът също се представи на високо ниво.

ЦСКА 1948 от своя страна показа, че има достатъчно класа, за да се бори с топтимовете у нас и завърши кампанията на трета позиция – зад Лудогорец и ЦСКА, и преди Левски. „Червените“ достигнаха и до финала за Купата на България, което е достатъчен атестат за силата на състава. През този сезон тимът на Атанас Рибарски стартира ударно и взе две победи от два мача – срещу Левски и Пирин Благоевград.

ЦСКА 1948

За поредна година ЦСКА 1948 привлече доста на брой нови футболисти, което може да даде своето отражение на представянето на отбора, имайки предвид, че те все още не са се адаптирали на 100 процента.

Друг голям проблем пред Атанас Рибарски преди мача с ФКСБ е контузията на голямата звезда Ивайло Чочев, който няма да бъде на негово разположение за мача с румънците. Все пак обаче „червените“ имат своите шансове да отстранят първия си съперник в дебютния си сезон в Европа.

Лудогорец се събуди, Олимпия Любляна трябва да внимава

Лудогорец стартира кампанията по ужасяващ начин. Разградчани загубиха изненадващо в първия си мач срещу Балкани от първия квалификационен кръг на Шампионска лига. Поражението явно се отрази много негативно на тима и последва нова загуба – този път в родното първенство, от новака Крумовград.

След това обаче футболистите на Ивайло Петев успяха да се събудят и разгромиха Балкани с 4:0 в Разград (б.а - „орлите“ можеха да вкарат поне още два гола), а след това минаха на ходом и през Етър Велико Търново. Класата на Лудогорец е безспорна и това се вижда в последните години, както от представянето му в Първа лига, така и в евротурнирите.

Лудогорец

Освен това разградчани привлякоха няколко доста качествени футболисти в последните дни, след като в началото селекцията вървеше доста мудно. Ако тези играчи успеят да влязат бързо в час, нищо добро не чака Олимпия Любляна в сряда.

Шампионът на Словения започна много спорно участието си в тазгодишното издание на най-комерсиалния турнир, след като отстрани трудно латвийския Валмиера. Разградчани пък показаха, че са много опасни на свой терен и Олимпия Любляна ще трябва да внимава, за да не последва съдбата на Балкани.

Евротурнирите отново ни изненадаха

Всеки един от българските тимове има своите шансове да продължи напред в Европа. За пореден път обаче като че ли евротурнирите ни изненадват. Тимовете отново не са готови на 100 процента за участието си.

ЦСКА има да избистря стила си на игра и очаква новите да влязат във форма, за да покажат класата си. Това е странно, при положение, че всички, освен Фаетон бяха на подготвителния лагер в Австрия и имаха достатъчно време да свикнат с обстановката. „Червените“ ще трябва да вдигнат и темпото на игра, в противен случай нищо добро не ги чака в Европа по-нататък.

Левски пък така и не успя да намери качествен заместник на Филип Кръстев и Николай Костов ще трябва да се справя с този проблем в движение. Наставникът сигурно се надява някой от новите халфове да успее да „влезе в обувките“ на българския национал, но за това ще е необходимо време.

Левски ЦСКА Уелтън Тобиас Хайнц

При ЦСКА 1948 основният проблем е липсата на Ивайло Чочев и многото новопривлечени футболисти, които все още си учат имената един на друг. Тимът от Бистрица също така има качествени играчи, но липсата на опит в Европа може да даде отражение, особено, когато срещу себе си имаш средностатистически тим от Стария континент, който знае как се печелят мачовете в евротурнирите.

Лудогорец пък ще трябва много бързо да интегрира новите си нападатели в тима. Квадво Дуа и Руан Крус сигурно са много добри футболисти, но все още нямат и минута за разградчани. В първия мач срещу Балкани се видя, че „орлите“ изпитват трудности в нападение, най-вече когато срещу себе си имат високи централни защитници, които не оставят възможност за центрирания в наказателното поле.

Тъй че, отново ни очаква едно горещо и емоционално лято с родните представители в Европа. А докъде ще стигнат те – предстои да видим.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: Защо Лудогорец, ЦСКА и Левски се издъниха на старта на сезона

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Acutalno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

--------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

ЦСКА - Левски: Кога и къде да гледаме Вечното дерби в Първа лига?

Костов: Андреев ще пази срещу ЦСКА, искахме вратаря на Локо Пловдив, но... (ВИДЕО)

Ботев Враца обърна Пирин и направи важна стъпка в борбата за оцеляване (ВИДЕО)

Лудогорец иска да строши трансферния си рекорд с Якуб Пьотровски

Пирин Благоевград официално отиде в ръцете на двама бизнесмени

В ЦСКА подписали с българин за 3 години, пращат го да трупа опит другаде

Стамен Белчев умува дали да забие Хайнц на пейката срещу Левски

"Против съм, но...": Георги Иванов каза какво ще стане, ако пак има инциденти на Вечното дерби

100 години Етър: Български легенди сътвориха празник с 8-голово зрелище (ВИДЕО)

Собственикът на Локомотив Пловдив скочи на избягал от клуба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ