ВАР-ът на Actualno: Защо Лудогорец, ЦСКА и Левски се издъниха на старта на сезона

7589
ВАР-ът на Actualno: Защо Лудогорец, ЦСКА и Левски се издъниха на старта на сезона
Снимка: Actualno

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

След кратка пауза родното първенство се завърна на телевизионния екран, а първият кръг определено изненада с крайните си резултати. Топ отборите в българския елит Лудогорец, ЦСКА и Левски спечелиха общо 1 точка в своите срещи. Подобен старт тези тимове регистрираха през сезон 2020/21, когато отново „армейците“ завършиха наравно, а „сините“ и "орлите“ загубиха.

1 кръг

Тъмни сили дърпат Лудогорец към бездната

Прибързано е за крайни заключения, но посредствеността у нас умело се опитва да проникне в редиците на разградския клуб. В последните години Лудогорец е далеч от най-доброто си представяне в Европа, където са големите амбиции. От 2016-та „зелените“ не са се подвизавали в групите на Шампионска лига. В Лига Европа, като изключим добрите епизодични игри срещу Рома и Бетис през миналата кампания, фактите са красноречиви:

  • Сезон 21/22 - последно място в групата с две точки
  • Сезон 20/21 - последно място в групата с нула точки

ОЩЕ: Черно тото и мръсна чалгаризация: Българският футбол гледа дъното отдолу

В Разград червената лампичка не светна

Кристално ясно е, че актуалният български шампион не блести толкова ярко на международната сцена. До миналия месец пък мястото му на върха се клатеше и в efbet Лига. Момчетата на Ивайло Петев завоюваха златните медали само с точка аванс пред ЦСКА. Ако трябва да се коментира метафорично, няколко сантиметра встрани, или пропусната дузпа на Иван Турицов срещу ЦСКА 1948, пратиха титлата на „Хювефарма Арена“.

Турицов

В ръководството на „зелените“ обаче червената лампичка сякаш не светна. Скромният брой нови попълнения, само в защита, подкрепят заявената теза. Освен това да продадеш топ реализатора си Игор Тиаго без готов заместник, се оказа непремерен риск. Лудогорец страдаше от липсата на голмайстор при срамното поражение от Крумовград, а нападателят Матиас Тисера, от когото се очаква да влезе в обувките на Тиаго, бе в унисон със съотборниците си и не убеди с представянето си при загубата с 0:2 от Балкани. Все пак Кирил Десподов и компания имат възможност да докажат, че са готови за нови европейски подвизи чрез категоричен успех в реванша от първия предварителен кръг на Шампионска лига.

На ЦСКА му трябва време

„Армейците“ привлякоха обещаващи имена, на които обаче ще им трябва време. Играчите на Саша Илич тепърва ще се напасват и към новата схема с четирима в отбрана. Срещу Хебър Пазарджик, който се представи прилично в дефанзивен план, „червените“ изпитваха затруднения и създадоха малко чисти положения, а нужната острота в нападение не бе налице. Разбира се, похвала заслужава и стражът Петър Дебърлиев, който се отчете с няколко добри намеси.

Фаетон-Естрада-Асприля: Това ли е решението?

Евентуалното ново трио в атака изглежда заплашително, поне на хартия. Фаетон и Естрада само загатнаха за качествата си при равенството на ЦСКА в първия кръг от efbet Лига, а за способностите на Данило Асприля знаем от престоя му в Литекс. Въпреки че колумбиецът е на 34 години, мнозина специалисти се изказаха ласкаво за новия „звяр“ на „Българска армия“, сред които и героят от САЩ 94 Красимир Балъков.

ОЩЕ: Балъков за новия "звяр" на ЦСКА: Досега не са имали такъв футболист

Тримата в нападение, подкрепени от креативните норвежци в средата на терена Джонатан Линдсет и Тобиас Хайнц, вещаят тежки двубои за противниковите защитници. Дали обаче привържениците на столичния гранд за пореден път няма да се окажат свидетели на трансферно фиаско, ще стане ясно единствено на терена. В следващия си сблъсък ЦСКА има нелеката задача да се изправи срещу оказалия се непредвидим Крумовград. Грешна стъпка в това домакинство сериозно ще покачи напрежението в „червения“ лагер преди първия мач от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите срещу Сепси.

Левски е разорен от проблеми

По традиция „сините“ започнаха със загуба участието си в българския шампионат. Те не са записвали различен резултат в първия кръг от 2019 година, когато надделяват категорично над Дунав Русе с 4:1. Допуснатият обрат от ЦСКА 1948 далеч не е единственият проблем на Левски. На „Герена“ тече война, чийто край не се вижда в близкото бъдеще (подробности четете в линка).

Левски ЦСКА 1948

Футболните липси и мъки на Николай Костов

Новият старши треньор налага своята малко по-различна философия, включваща повече притежание на топката и продължителни разигравания, спрямо досегашната. Освен че нейното прилагане няма да стане моментално, в редиците на Костов има недостатъчен брой креативни халфове, които са основополагащи за новия начин на игра. Липсата на Филип Кръстев трудно ще бъде запълнена, а Ивелин Попов не се намира в най-добрата си форма.

Входящи трансфери и абстрахиране от заобикалящите обстоятелства са рецептата за тима да тръгне по победния път. Възпитаниците на Костов ще имат този шанс на 22 юли по време на традиционно негостоприемната си визита на Ботев Пловдив.

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ от "ВАР-ът на Actualno": ЦСКА гърми, Левски спи...

 

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Acutalno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Търсен ли е Димитър Димитров от Левски? Херо отговори

Заради "подстрекаване към насилие": Съдийската комисия осъди остро Вили Вуцов

Ботев Пловдив се раздели с директор

Георги Иванов: Тук сме, за да помагаме, а не да налагаме рестрикции и глоби

Шеф в ЦСКА: Няма как да се ограничи броят на чужденците у нас, а и не е правилно

Клубовете предложиха: Първа лига остава с 16 отбора, но се променя форматът на плейофите

Треньорът на Славия отказва да подаде оставка, ръководството ще реши съдбата му

Граждански съвет настоява за преработка на проекта на „Колежа“

Левски подписал договор с български национал, представя го веднага след края на сезона

Двама основни футболисти на ЦСКА аут за визитата на Лудогорец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ