ВАР-ът на Actualno: Паднаха ли Левски и ЦСКА в капана на фенските очаквания?

5225
ВАР-ът на Actualno: Паднаха ли Левски и ЦСКА в капана на фенските очаквания?
Снимка: Actualno.com

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

Зимната пауза в българския футбол е към своя край, а след броени дни стартира пролетният дял в Първа лига. Предполага се, че с наближаването на първите официални мачове се покачва и напрежението сред отборите. В България обаче логиката работи по друг начин, защото напрежението започва още от първата контролна среща в зимната подготовка...

Фиксацията върху контролите в българския футбол

От години българските фенове, необяснимо защо, обръщат изключително голямо внимание на контролите на любимите си отбори. Това важи в най-голяма степен за двата гранда Левски и ЦСКА, чиито приятелски срещи са зорко наблюдавани от привържениците. В това разбира се няма нищо лошо. Но когато интересът на феновете започне да се обръща в ненужно напрежение върху отбора, тогава вече имаме проблем.

Ако погледнем към западните страни, там контролните мачове по време на предсезонната подготовка са до голяма степен неглижирани от феновете. Привържениците нямат очаквания, не се сърдят на любимците си, когато губят в контроли. И така би следвало да бъде, тъй като всеки треньор иска да експериментира различни тактики, да даде шанс на различни играчи. Резултатите нито се коментират, нито се помнят.

Левски

Защо феновете се "палят" за контролите на ЦСКА и Левски?

В България обаче контролните мачове се следят под лупа и от фенове, и от медии. Правят се прибързани заключения за играта и представянето на отбора. Лошите резултати изпъкват на преден план и се посочват като сигнална лампа за съответния отбор. А всъщност една загуба в контролен мач си остава просто загуба и нищо повече. Както гласи популярният израз: пилците се броят наесен, или в случая - напролет.

Левски и ЦСКА, като двата отбора с най-големи фенски маси у нас, са най-потърпевши от тази родна действителност. "Сините" започнаха подготовката си с три загуби и феновете веднага нададоха вой, че играта не върви. "Червените" също тръгнаха с две загуби в Турция, а запалянковците побързаха с критиките към Нестор Ел Маестро, чийто мерник е вдигнат още от загубата от Лудогорец през декември.

Нестор Ел Маестро ЦСКА

ЦСКА и Левски играят под напрежение дори и в приятелските мачове

И Левски, и ЦСКА от години провеждат подготвителните си периоди под изкуствено напрежение, създадено от феновете им. Колкото и да се правят, че не мислят за резултати, а само за треньорските указания, накрая очакванията на запалянковците започват да избиват сред играчите. Това несъмнено пречи на двата гранда, защото дори когато имат за задача да тренират, те пак мислят за резултати и победи.

Тези болни очаквания към контролите на ЦСКА и Левски единствено карат играчите на двата отбора да "прегарят" още преди подновяването на сезона. Разбира се, те за това са професионалисти - за да се справят с напрежението във всеки един момент. Но е крайно време българският футбол, и в частност феновете, да престанат да гледат на контролите като на съдбоносни мачове, които трябва да бъдат спечелени на всяка цена, а ако бъдат загубени - играчите да горят на клада.

Без да осъзнават, привържениците на ЦСКА и Левски създадоха своеобразен "капан" за любимите си отбори. Големият интерес и очаквания към представянето на "сини" и "червени" по време на зимната подготовка създава напрежение още преди подновяването на сезона. Времето ще покаже дали ЦСКА и Левски паднаха в този капан на "прегаряне". Дори и да не са паднали в него, най-вероятно ще получат нов шанс от феновете още през лятото...

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ВАР-ЪТ НА ACTUALNO": В Левски не искат и да се сетят за Мъри, но още берат плодовете на труда му

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Николай Костов: Разочарован съм, виновникът си заминава (ВИДЕО)

Илиан Илиев намекна, че ще остане в Черно море след края на сезона (ВИДЕО)

Марин Петков коментира протеста на фенове срещу Наско Сираков (ВИДЕО)

Черно море удържа Левски и си осигури минимум бронзовите медали (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

ВИДЕО: 20 фенове на Левски блокираха терена с транспарант "Сираков - вън!"

ВИДЕО: Радостта на Лудогорец след рекордната 13-та титла

Стамен Белчев: Ще направим всичко възможно ЦСКА да завърши втори

Лудогорец хвърли шампионски бой на ЦСКА, грозни сцени белязаха мача (ВИДЕО)

Арда продължава да мечтае за Европа след обрат срещу разколебан Ботев Пловдив (ВИДЕО)

След треньора и основния голмайстор: Левски набеляза и халф на Крумовград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ