1200 души са назначени във ВМЗ-Сопот, откакто Иван Гецов е начело на военния завод

5801
1200 души са назначени във ВМЗ-Сопот, откакто Иван Гецов е начело на военния завод
Снимка: БГНЕС

От поемане на управлението от настоящия изпълнителен директор на военнопромишлената компания ВМЗ-Сопот инж. Иван Гецов и новия Съвет на директорите ВМЗ са назначени над 1200 нови работници и служители, а оръжейницата продължава да изпитва глад за кадри. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на официалното откриване на нова галванична линия в Механичен цех на ВМЗ-Сопот.

Според Лукарски държавният завод е със значително подобрено финансово състояние, нови работни места, по-добро възнаграждение и въвеждане на система за допълнително материално стимулиране за работниците и служителите. След като  Гецов поема поста на изпълнителен директор дружеството погасило над 22 млн. лв. задължения.

Основните производители на оръжие у нас си остават в държавни ръце

Оръжейните дружества "Кинтекс" и ВМЗ-Сопот влизат в забранителния списък за приватизация. Това реши Народното събрание на второ четене ...

Припомняме, че през септември миналата година изненадващо бе сменено цялото ръководство на ВМЗ-Сопот. Върната беше длъжността "изпълнителен директор", а на нея бе назначен не търговският пълномощник Богдан Богданов, а дотогавашния му заместник по производствените въпроси Иван Гецов.

Инвестицията в нова галванична линия във ВМЗ-Сопот е поредна сериозна крачка към постигането на модерно и високотехнологично производство в оръжейницата, каза днес още Лукарски. Според министъра „това ще позволи на предприятието не само да задържи силните си позиции на международните пазари, но и да се наложи като лидер в производството на боеприпаси. Новото съоръжение повишава производствения капацитет за обработка на механични детайли 5 пъти”, съобщават от Министерството на икономиката.

Изпълнителният директор на ВМЗ инж. Гецов заяви, че с инвестицията в новата галванична линия планираната месечна обработка на завода през първия месец се очаква да достигне половин милион детайла, а до края на 2016 г. – да достигне капацитет от един милион заготовки месечно. „Това ще доведе до по-уверено посрещане на 2017 г., по-мащабно производство и повишено качество“, допълни Гецов.

Същевременно според икономическия министър ВМЗ се е справил успешно с трудностите, възникнали след миналогодишния инцидент на площадката в Иганово, като не само е компенсирал забавянето в изпълнението на сключените договори, но е сключило и нови такива, обезпечаващи работата му за две години напред.

Трудов инцидент във ВМЗ-Сопот, мъж е в болница

Работник пострада при трудов инцидент във ВМЗ-Сопот. Мъжът е настанен в Клиниката по неврохирургия в пловдивската университетска болни...

За да може да обезпечи нуждите си от технически персонал, тази година ВМЗ е договорило разкриване на паралелки с профил металообработване в техникумите в Карлово и Сопот, но интерес от страна на учениците, по думите на Лукарски, няма. „Заплатите и условията за труд във ВМЗ са добри, има и бъдеще“, посочи още той, като призова родителите и учениците от региона да избират специалности, за които има търсене на пазара на труд. Именно такъв бил случаят с ВМЗ, където работната ръка не успява да обезпечи динамичното развитие на предприятието и увеличаващите се поръчки.

Печеливш оръжеен завод

По отношение на финансовите постижения, Лукарски посочи, че приходите от продажби на предприятието са нараснали многократно - от близо 38 млн. лв. за първото полугодие на 2015 г. до над 172 млн. лв. за първото шестмесечие на 2016 г. Нетната печалба на предприятието към средата на тази година пък е 70,3 млн. лв. спрямо загуба от почти 1,2 млн. лв. за същия период на 2015 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com