БХК: Нито насилието над Енимехмедов, нито оправдаването му от прокуратурата е правомерно

10649
БХК: Нито насилието над Енимехмедов, нито оправдаването му от прокуратурата е правомерно

Не е прав градският прокурор на София Николай Кокинов, че за „обезвреждането на такъв нападател се налага причиняването на такива вреди”. Това заявиха от Български хелзински комитет по подов изказването на прокурор Кокинов, с което той оправдава насилието над неутрализирания вече нападател на Ахмед Доган.

Нито това насилие, нито неговото оправдаване от прокуратурата е правомерно, категорични са от БХК. Причиняването на физически вреди на човек е оправдано само когато този човек все още представлява опасност за някого. От разпространените в медиите кадри не изглежда това да е било така във въпросния случай. Във всички случаи, не изглежда въпросното причиняване на вреди да е с цел неутрализиране на някакъв риск.

Напомняме на обществото, че всеки ден получаваме сигнали и жалби за подобно насилие над хора, в повечето случаи от страна на органи на реда. Този случай с нищо не е изключителен, освен с високата си публичност. Реагираме на него обаче не заради нея, а заради неправилното изявление на прокурор Кокинов.

М.Миков: Далеч сме от правовата държава

Това е посегателство, което ще има влияние върху политическия живот. Лошото е, че политическото говорене изпревари разследването, каза ...

Считаме, че то е симптоматично за неправомерното оправдателно отношение на прокуратурата към всички такива случаи – когато (вероятен) извършител на престъпление е обект на своеволно малтретиране за „наказание”. Това отношение следва да се коригира и в този случай, както и във всички останали такива, законът стриктно да се приложи.

Също толкова държавата дължи на всички граждани и, най-вече, на засегнатите бързо и ефективно разследване на вероятното (доколкото още няма присъда) престъпление срещу екслидера на ДПС Ахмед Доган, посочват от БХК.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com