Депутатите отхвърлиха идеята СРС да се използва за свидетели

4640
Депутатите отхвърлиха идеята СРС да се използва за свидетели

Промяната в Закона за специалните разузнавателни средства, която предвижда СРС да се прилага по отношение на свидетел за разкриване на престъпление, с негово предварително писмено съгласие, не бе приета от Комисията по правни въпроси. Това съобщи bTV.

Чуха се аргументи, че с тази промяна, се нарушават човешките права и се създават условия за полицейщина. „Доста е опасно въвеждане на разширено прилагане на СРС. Използването на СРС е крайният способ за събиране на доказателства”, заяви председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Сноудън пред "Spiegel": Европа помага в глобалното подслушване

След като излетя на 23 юни от Хонконг, откъдето даде разбиващи информации за секретната програма на САЩ за наблюдение на глобалните ком...

Данните, които се придобиват чрез СРС, няма да бъдат класифицирана информация във всички фази на наказателния процес. Декласифицирането на данните от СРС не означава, че всяко лице би могло да иска информация по време на разследването, защото си остава следствената тайна.

"Самото използване на СРС-та не бива да е основание съдебните заседания да бъдат закрити. Другият въпрос е,че информацията, събрана със СРС-та сама по себе си не е класифицирана, тъй като в съдебната фаза тя трябва да е общодостъпна за страните и другите участници в процеса". Това обобщение направи днес пред медиите депутатът от БСП Янаки Стоилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com