Коларова: Кабинетът на Орешарски маргинализира ефекта от протестите

12913
Коларова: Кабинетът на Орешарски маргинализира ефекта от протестите

Правителството на Пламен Орешарски направи всичко възможно, за да маргинализира ефекта от протестите, каза политолога Румяна Коларова в коментар за очакванията от новия политически сезон, цитирана от "Фокус".

Според Коларова, целта е била да се отстрани протеста от реалния политически процес и да го постави в сферата на публичното пространство, което по никакъв начин не може да повлияе върху реалните политически действия.

Контрапротестът: Плевнелиев заблуждава хората, че работи за тяхно добро

Днес за пореден ден подкрепящите правителството на Орешарски ще се съберат на протест пред президентството, койт ще започне в 12:00 час...

На практика полицията и Министерство на вътрешните работи изигра ролята на регулировчик по време на гласуване на ветото на президента”, отбеляза Коларова. Тя посочи, че полицията е дала коридор за достъп на контрапротеста, гарантира до известна степен ефективно взаимодействие между контрапротеста и депутатите в парламента и блокира по всякакъв начин видимостта на протестиращите срещу правителството.

„Очаквам да се следва абсолютно същата стратегия и утре”, посочи политологът и допълни, че министърът на вътрешните работи играе ролята на диригент, който осигурява канали на комуникация между политиците и гражданите. Всяко избрано правителство има своята подкрепа, действията на кабинета „Орешарски” сплотяват в максимална степен симпатизантите на БСП и ДПС. От тази гледна точка има логика в действията на правителството, но демокрацията се мери по антимажоритарните процедури. Т.е. от значение са публичните прояви на всички граждани, а на този етап правителството си затваря ушите и очите за единия протест и обратното за другия. „Според мен, такова поведение е срамно”, каза още Румяна Коларова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com