Куюмджиев: Да се забрани спирането на тока до две неплатени сметки

16466
Куюмджиев: Да се забрани спирането на тока до две неплатени сметки

Категорично не приемаме едностранните действия на монополистите спрямо потребителите и имаме конкретни идеи в тази посока от гражданските организации и се надявам те да бъдат приети. Това заяви Явор Куюмджиев,-зам. председател на Комисията по енергетика в НС.

Повод за изказването му са продължаващите преговори между граждански и потребителски организации и представители на парламентарната комисия в търсене на решения за защита на потребителя от т.нар. естествени монополисти.

ЧЕЗ: Инвестирането в подстанции "Средец" и "Хиподрума" - сигурност за София

Инвестицията в подстанции „Средец” и „Хиподрума” гарантира сигурност на София. Това каза пред журналисти Стефан...

За мен е ненормално да ти спират тока, да ти изпращат сметки, граничещи с фантастиката, да те съдят, без да знаеш, и да не можеш да реагираш, призна Куюмджиев.

Зам. председателят на Комисията по енергетика настоя: „Да се забрани спирането на тока при неплатена една или две сметки. Ако се получи сметка с примерно 30% по-голяма от сравнима сметка от предишен период, да се промени философията на отношението между клиента и монополния доставчик."

„Какво става в момента? Първо трябва да си платите, а ако не го направите ви спират услугата. В случая имате единствен изход и той е да си платите и после да потърсите правата си в съда. Дали ще са 30 или 50% ще се дискутира. Идеята е да има някаква граница, за да не може да се злоупотребява от страна на монополиста. Ако пък приемем  да не плащаме преди протеста на сметките, ще изпаднем в хипотезата на масово неплащане. Затова тази конструкция на отношенията, когато доставчикът трябва да докаже потребление, трябва да бъде в по-редки случаи. Ограниченията би мотивирало доставчиците да не допускат грешки по каквито и да е причини", коментира още пред БНР Явор Куюмджиев.

По думите му максимална конкуренция, примерно, в пазара на електричеството, означава в къщи да имате три контакта на трима различни доставчика и вие да си избирате кой да включите. Това не може да стане, защото никой не може да инвестира милиарди, за да направи конкурентна електромрежа, която да доведе електричеството до вас, категоричен бе Куюмджиев и допълни: „Това наричам аз естествен монопол и там няма как да се създаде конкуренция. Това може да стане само чрез тежка регулация от държавата или чрез създаване на правила, с които монополите да се съобразяват."

БСП обсъди мерки за защита на потребителите в енергетиката

Отпадането на таксата за повторно включване на тока заради неплатена навреме сметка е основната идея на управляващите в усилията им за ...

Според депутата либерализацията на пазара в последните години вдига цената между 50 и 150 процента, а в същото време ние искаме да запазим най-ниската цена в целия ЕС в абсолютни стойности.

Този разговор е сложен, но тъй като за нас най-важни са клиентите, се опитваме на направим живота им поне малко по-лек. За себе си това определям като връщане на нормалността в отношенията между естествените монополи и гражданите", заяви Куюмджиев.

В другите европейски държави нашите предложения са отдавна реалност. При тях изключването на услугата става само след уведомление на потребителя, а включването е безплатно. При нас хем  си плащаш , хем чакаш най-малко 2 до 4 дни да ти пуснат тока. Предлагам абсолютно императивна забрана на заплащане при включване и между 4 и 8 часа срок за пускане. Спирането на тока трябва да бъде като последна мярка, а не като наказание и то само след уведомление на абоната. В момента отношенията между монополите и клиентите са, че ние по презумпция сме виновни. Пред монополите сме виновни и затова че дишаме. Така се усещаме от доста години. Това трябва да променим.

Засега решенията са от типа спешна помощ за клиентите. Нашите приемни са пълни с оплаквания от потребителите за топлофикационния сектор и електроподаването. Всички оплаквания имат своето основание, призна Георги Христов, енергиен експерт на Движение "Днес". Той посочи, че отношенията между доставчиците и техните клиенти граничат с терор. Затова ние считаме, че приетото до сега трябва да бъде въведено, но то да е само първа крачка към генералното решаване на тези въпроси чрез изменение в Закона за енергетиката. Ние сме дали вече предложения в тази посока, каза още Георги Христов.

ЧЕЗ предупреждава за възможни проблеми с тока в София в следващите три дни

На 15 август в 8:30 часа стартира първият етап на изпълнението на основната реконструкция на подстанция "Средец", информират от ЧЕЗ. ...

Павел Кърлев, гл. секретар на Федерацията на потребителите, напомни: „В момента в който ни се предоставя подобна услуга, има едно първо условие при придобиване на лиценза от монополиста и то е непрекъснатост на услугата. Това е основополагащо след като обществото ще я ползва." Затова от федерацията настояват да не може да се прекъсва услугата. Едва при трайно неплащане, което трябва да бъде доказано, може да се стигне до тази мярка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com