Над милион лева са събрани за пострадилите от земетресението в Перник

4759
Над милион лева са събрани за пострадилите от земетресението в Перник

Един милион и 47 хил. лева са събрани от Българския червен кръст с националната благотворителна кампания за осигуряване на подслон за най-пострадалите от земетресението в Пернишка област. Това каза Христо Григоров, председател на БЧК на пресконференция по повод 5 ноември – Световен ден на доброволеца.

От дарителския SMS номер 1255 са постъпили 32 хил. лева. От тези средства се възползват 700 022 жители на областта.

Вдигат първите сглобяеми къщи за пострадали от земетресението в Перник

В област Перник се изграждат първите сглобяеми къщи, предоставени чрез средства от националната благотворителна кампания на Български...

314 000 лв. са раздадени като помощи, остатъкът е отделен за къщи, като ще бъдат построени 17 къщи. Одобрен е изпълнител – „Балканстрой”. По думите на Йордан Каназирев, председател на „Балканстрой”, се строят 3 типа къщи – за 32 000, 56 000, 60 000 лв.

Сроковете за построяване са 60 дни от подписване на договор за строителство. До момента са сключени 10 договора. Затрудненията за сключванията на договорите са заради уточняване на собственост, издаване на разрешително за строителство.

„Не е важен само броят доброволци - 70 души, не са само населените места, важен е духът на доброволчеството. Отзоваха се хора от България и от чужбина. Като гражданин се гордея с всички тях. Парите никога не са достатъчни. Има още работа в Перник”, каза министърът по европейските фондове Томислав Дончев, цитиран от Агенция "Фокус".

На срещата бяха връчени сертификати и благодарствени адреси на министъра на транспорта Ивайло Московски, на представители на Министерство на земеделието и храните, на доброволци, медии и неправителствени организации, които са участвали в кампанията.

Осигуряват още 1,5 млн. лв. за последиците от бедствия

Правителството одобри допълнителни бюджетни кредити по централния бюджет в размер на 1,5 млн. лева за неотложни и непредвидени разходи,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com