Общественият съвет иска от МИЕТ да разкрие всички договори в енергетиката

7206
Общественият съвет иска от МИЕТ да разкрие всички договори в енергетиката

След първото заседание на Общественият съвет към МИЕТ стана ясно, че той ще работи за публичност на всички договори в енергетиката.

Заседанието започна точно в 15:00 часа. Целта му бе да се търси изход от кризата, като основният въпрос, извън приемането на правилник за работа, ще е как да се предпази енергийния сектор от срив. Има опасения, че заради ограничаването на работата на енергийните мощности може да има проблеми с мрежата и да се стигне до режим на тока.

Асен Василев: Енергетиката не е реформирана от 23 години

Има доста изкривявания вкарани на пазара, заради което искаме и помощ отвън. Това каза пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката...

Общественият съвет поиска от институциите (МИЕТ) да разкрият всички договори в енергетиката. Прегледите на енергетиката в последните дни показват ясно, че имаме свръхкапацитет за производство на електричество, съчетано със свито потребление. Инсталираните мощности обаче се управляват много трудно, коментира служебният министър Асен Василев по време на първото заседание на обществения съвет към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Василев допълни, че именно тази невъзможност за лесно превключване на мощностите създава голямо напрежение в Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Той обясни още, че през април е най-ниското потребление на електричество през годината по принцип.

На заседанието беше представен и доклад за състоянието на българската енергетика. Според данните тя е силно зависима от вноса на енергийни продукти – ако се включи и ядреното гориво, 70% от продуктите идват отвън.

От прегледа се вижда още, че има малки възможности за маневриране при балансиране на производството – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ-овете са най-ефективни при максимално натоварване. Пиковете в потреблението всъщност се покриват от водноелектрическите централи.

"Газпром" подписа 2 договора със Сърбия

Два договора за доставките на руски газ за Сърбия до 2021 подписа в Белград председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер, предаде БГН...

Общо в България инсталираните мощности са 12.9 хиляди мегавата. Регистрираните търговци на електричество у нас са 110, но реално действащите са около 12, сочат данните на ДКЕВР, които бяха представени от председателя на комисията Евгения Харитонова.

Заради високия интерес бяха показани и цените на най-големите производители на електроенергия от възобновяеми източници, с мощности над 5 мегавата, които са в системата на Националната електрическа централа. Цената им варира от 699 лева за соларна технология до 112 лева за водна централа, като различието идва от използваната технология и датата на присъединяване.

Но всъщност именно мощностите от ВЕИ са били ползвани за балансиране на енергията в предишните години, когато заради влизането ни в ЕС са били изключени ядрени мощности, а износът на електричеството е бил голям, стана ясно още от документа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com