Седми ден издирват двамата затрупани миньори

10933
Седми ден издирват двамата затрупани миньори

Вече седми ден спасителни екипи издирват двамата затрупани в рудник "Ораново" миньори Николай Христов и Иван Лазаров, съобщи БГНЕС. Все още не се знае дали те са живи или не. Спасителната операция ще бъде забавена днес заради наложителни укрепителни дейности в галерията под земята.

Вчера стана ясно, че 34 метра от свлачището, което затрупа четирима миньори, е прокопано, но остават още 28 метра, по данни на областния управител Муса Палев. Според него спасителите все още не са достигнали до мястото, откъдето се е изсипало калното свлачище. Според миньори, свличането е станало от дъното на галерията, където се е извършвала т. нар. "обрушовка". Което означава, че единствената надежда за двамата в неизвестност е да са се намирали по време на свличането в едно от двете разклонения, галерии с дълбочина около 4-7 метра.

От 16 юли се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори. Други двама загинаха. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.

Шести ден продължават спасителните дейности в рудник "Ораново"

Шести ден продължават спасителните дейности по изваждане на двамата затрупани миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов в рудник „О...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com