Сергей Станишев: Очакваме рестарт в работата на правителството

8311
Сергей Станишев: Очакваме рестарт в работата на правителството

Очакваме действително един рестарт в работата на правителството, заяви председателят на Националния съвет на БСП Сергей Станишев по време на тържествено събрание-концерт, посветен на 69-годишнината от победата над хитлеро-фашизма, предаде БГНЕС.

Това, което е започнало правителството, трябва да се продължи с много по-решителни крачки, още по-ясна политическа перспектива и добре очертани приоритети с последователност и упоритост при реализацията на тези приоритети, заложеното частично в актуализацията на бюджета за 2013 трябва да получи много по-ясни очертания през 2014 година, каза още лидерът на левицата.

Най-важният ориентир е правителството и държавата да започнат да работят в интерес на мнозинството от българските граждани. Това е нашето основно изискване към правителството, към всеки един министър и към всеки представител на БСП, който по един или друг начин участва в управлението, към нашите народни представители и към хората, които влизат в изпълнителната власт, подчерта Станишев.

Станишев: Борисов и Цветанов са новите лица на протеста срещу правителството

Протестът срещу правителството вече има нови лица и това са лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Това каза председателят н...

Ние сме партия със 122 години история и сме оцелели заради това, че сме работили за общественото благо и заради това, че сме адаптирали много добре и сме намиралия верния път към голяма част от българите, вярвам, че ще успеем да направим това и този път в тази трудна среда, да търсим пътя към търсене на съгласие в българското общество по основните приоритети без да се отказваме от нашите леви социални ангажименти. Това е което ни предстои. Затова се нуждаем от заряда на 9 септември 1944 година.

Вярваме, че дори задачи, които изглеждат трудни или непостижими, са постижими, ако работиш здраво. За мен 9 септември винаги ще бъде много емоционално натоварен празник, защото съм син на български антифашист и с това винаги съм се гордял и се гордея. Важно е наследниците на тези, които рискуваха живота в името на идеалите да работим така че ако те ни гледат да не ни е срам, добави той.

"Няма голяма историческа дата, която да не е заредена с противоречия, но за нас, българските социалисти, 9 септември остава светла дата, символ на непреходни идеали. Може да има най-различни исторически спорове, те продължават и ще продължат още десетилетия, но има факти, които са ясни и безусловни, режимът, който властваше до тогава направи България част от коалицията на фашистка Германия, това беше срам за страната и българската антифашистка съпротива изми този срам от челото на българския народ с цената на кръвта и със саможертвата на хиляди български антифашисти", каза още Станишев.

"9 септември за социалистите е светла дата и защото даде старт на един огромен епохален период на социална трансформация на нашето отечество, не бива да се сместват идеалите на 9 септември и насилието и репресиите последвали след това. Когато днес хората от по-възрастното поколение и ние от средното поколение разговаряме с младото поколение, на тях дори им е трудно да си представят колко модерна и технологична беше България, какво самочувствие имаше за мястото на България в света като действително модерна държава", заяви лидерът на левицата.

Борисов: Дебелоочието на Станишев - да правиш референдум ЗА "Белене" и да харчиш пари за нов анализ СЕГА!

"Ето това e дебелоочието на Сергей Станишев!!! Да правиш референдум ЗА "Белене" и да харчиш пари за нов анализ СЕГА!!!". Така лидерът н...

"Днес гледаме на 9 септември като дата, която винаги ще дава повод за размисъл, за извличане на поуки за поглед към бъдещето, трябва да извлечем поука от грешките, които се случиха след 9 септември. Трябва да се научим да гледаме на историята по този начин, защото ценим и уважаваме саможертвата на българските антифашисти. Ние не търсим в тази дата нови разделения, които да пренасяме в бъдещето. Трябва да се научим да живеем в мир с нашето минало", смята той.

Много пъти са предричали нашата гибел нашите опоненти, много пъти са очаквали разединение, но БСП продължава да бъде непреодолим политически фактор в живота на България, подчерта още Станишев.

През последните близо 4 години ние преживяхме изключително тежък период, имаше антисоциална политика, имаше процес на срастване на една партия с държавата не за обществено благо, а за лична облага на малка група, начело с управляващите от ГЕРБ. Държавата се превърна в инструмент за реализация на техните лични интереси. БСП имаше куража да бъде последователна и ясна опозиция, да заяви преди изборите много ясна платформа за промяна, направихме нещо небивало, излъчване на правителство, което няма парламентарно мнозинство. Нямахме право да пропуснем този шанс, продължаваме да сме длъжници за освобождаване на цялото общество от оковите на тоталитаризма, който сковаваше всичко през последните години. Ще продължаваме да подкрепяме правителството, защото гражданите се нуждаят от тази промяна. Само за няколко месеца правителството направи неща, които не бяха правени 4 години, допълни Сергей Станишев.

Стотици членове и симпатизанти на левицата се събраха днес в зала 3 на НДК, за да си спомнят за случилото се на 9 септември 1944 година. На тържественото събрание присъства и най-възрастният член на БСП, 103-годишният Асен Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com