Шамарът от ЕК - вече и официален

14344
Шамарът от ЕК - вече и официален

Изявлението, дадено миналата седмица от говорителя на Европейската комисия Оливие Байи, за възможността за допълнителен мониторингов доклад за България, отразява официалната позиция на Еврокомисията.

Това заяви в Брюксел говорителката на Жозе Барозу Пия Хансен, като отрече колегата й да е временен говорител или да е изразявал лично мнение. Тя добави още, че Оливие Байи е обърнал внимание, че е възможно да има допълнителен доклад, без да предопределя по никакъв начин дали това ще стане.

В деня на избора на Венета Марковска и Анастас Анастасов Европейската комисия заплаши да засили надзора си над българското правосъдие и вътрешни работи. Причината - "сериозни обвинения в търговия с влияние и корупция" срещу един от новоизбраните конституционни съдии, каза говорителят на Европейската комисия Оливие Байи. Той не спомена поименно Венета Марковска, която бе избрана от парламента. Това изказване активизира силно управляващите от ГЕРБ - Искра Фидосова се закани да пише писмо до Жозе Мануел Барозо.

Външният министър Николай Младенов коментира, че "България има съгласувани с Европейската комисия мерки, които трябва да вземе, за да подобри работата на съдебната система, ангажирала се е да го направи до края на тази година, мисля, че основният приоритет на всички трябва да бъде насочен в тази посока. Затова смятам, че подобен тип изявления само обезкуражават хората, които работят в тези направления".

"Това не е официална позиция на ЕК, която да е излязла към България". Така вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов коментира от своя страна предупреждението за нов междинен доклад от ЕК след избора на конституционни съдии в парламента. "Бихте ли ми казали къде е официалната позиция на ЕК".

Рецидивизмът на плевелите сред герберите

Опълченците на загубени каузи в ГЕРБ за пореден път хвърлят камъни и дърве срещу грешния „враг”: този път спорят с ЕК за оц...

"Има отговор, който е прочетен, написан от говорителя на ЕК. Това не е официална позиция, която да е изпратена към България", категоричен беше вчера Цветанов.

Пред в. "Стандарт" премиерът Борисов казва следното: "Аз искам да получа информация от ЕК в какво официално обвинява г-жа Венета Марковска."

Редактор: Евгения Гигова

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com