Скопие организира изложба "Славянски ръкописи от Македония от ХІІІ до ХІХ век" в Брюксел

9859
Скопие организира изложба "Славянски ръкописи от Македония от ХІІІ до ХІХ век" в Брюксел

„Славянски ръкописи от Македония от ХІІІ до ХІХ век” е наименованието на изложбата в Брюксел, организирана от Скопие, в която ще бъдат представени образци на средновековни ръкописи, предаде Фокус. На интернет страницата на Кралския музей официално е публикувано съобщението за предстоящата изложба от 9 до 21 октомври 2012 година (www.musee-mariemont.be).

„Кръстопът на цивилизации в сърцето на Западните Балкани, Бившата Югославска Република Македония запазва следи от славянски ръкописи. Изключителна изложба представя седем века традиция на писане и славянска култура”, се казва в съобщението на сайта на музея.

В Скопие показаха филм за прогонените македонци от Егейска Македония

В Скопие вчера се състоя премиерата на документалния филм „Свидетели”, пише днес македонският вестник “Вечер”. ...

Началото на славянската писменост и култура в Македония е свързано с мисионерската работа на Солунските братя Кирил (827/828 - 869) и Методий (815 или 820 - 885), се казва в текста.

Старите образци на тези писания са запазени в престижни институции като музеи и библиотеки на Ватикана, Виена, Санкт Петербург, Москва, Одеса, София. Те датират от Х и ХІ век, като техния език е подобен на този на Кирил и Методий.

Тази изложба е продължение на събитията, които редовно са планирани в Мариемон, свързани със стари книги.

Представени са ръкописи, датиращи от тринадесети до деветнадесети век. Повечето от творбите са богослужебни книги. Целият корпус е безценен за филолози, езиковеди и за диалектолози, защото представя графични и фонетични характеристики.

Фатмир Бесими иска да разшири Охридския договор

Когато партньорите в управляващата коалиция ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) през 2011 г. решиха министерството на о...

Проектът е резултат от тясно сътрудничество, от една страна, с Министерството на културата в Скопие, Посолството на Бившата Югославска Република Македония в Брюксел, Националната и университетска библиотека "Св. Климент Охридски" и от друга страна, „Валони – Брюксел Интернасионал”, Католическия университет в Лувен и Кралския музей на Мариемон Морланвелц. Изборът на ръкописи представя преглед на развитието на оригиналния писмена култура на Балканите, започна преди хилядолетие. Изложението предлага уникална възможност посетителите да се запознаят със съкровищата на писмеността, които са свидетели на историята на Балканите, и големи възможности за изграждане на Европа на културното многообразие, се казва в съобщението на музея.

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com