Турските митничари хванаха контрабандно месо от България

14100
Турските митничари хванаха контрабандно месо от България

Десетки килограми месо и месни продукти, които пренасяли в багажите си пътници, идващи от България и Македония, са конфискували вчера и днес служителите на турските митници Капъкуле, Хамзабейли - Лесово и Дерекьой - Малко Търново, съобщи БНР.

Митничарите щателно проверявали колите, автобусите и багажите на пътниците и конфискували месото, което е над разрешеното количество от 5 кг. Някои пътници били спипани да носят дори 50 кг. Между митничарите и пътниците избухнали спорове. Екипи от спечастите в Одрин пристигнали на Капъкуле, за да въдворят ред.

Проверяват пазара за месо с оцветители

Българска агенция по безопасност на храните проверява българския пазар за наличие на месо с оцветители, съобщиха от БАБХ. Въпреки че н...

От митницата на Капъкуле коментираха, че някои използват дните на Курбан байрам, през който се колят животни за здраве и берекет, за да внасят контрабанда. По този начин се опитват да вкарат в страната месо без сертификати, от неизвестен произход, което е заплаха за здравето на хората. Някои твърдят, че са касапи и отишли в България и Македония да колят животни, понеже месото там било евтино и сега си носели месата.

Но по принцип разрешеното за внос количество е 5 кг. на отделен пътник, това е постоянна, рутинна мярка, не само за Курбан Байрам. Освен това се изисква разрешеното количество месо да е пакетирано и вакумирано според хигиенните стандарти, които са указани от нас, каза отговорен представител от митницата на Капъкуле.

Конфискуваните през тези дни количества месо и месни продукти се съхраняват в специални фризери на митницата и всички, които искат, могат да си го получат и върнат там, откъдето са го донесли. Миналата година, пак по време на Курбан байрам, на турските митници са били конфискувани над 30 тона месо от пътниците, идващи от България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com