Връщат пациенти от белодробната болница в Пловдив

5357
Връщат пациенти от белодробната болница в Пловдив

По седем пациенти дневно връщат от пловдивската Белодробна болница „Кудоглу" заради недостиг на легла и увеличения брой болни през сезона, това съобщи Ганка Янева, представител на КТ „Подкрепа" в лечебното заведение, пред Дарик.

Тя алармира, че предстоящото пребазиране на „Кудоглу" в Университетска болница „Св. Георги" няма да засегне белодробната патология, както и нарастващите случаи на астми и белодробни усложнения. От общо 90 легла на новото място ще се преместят само 35, касаещи активната фаза на туберкулозата, обясни Янева. Тя подчерта, че няма да се поеме нито диспансеризацията, нито наблюдението на децата, контактни в семейства с туберкулоза.

Борисов остава в болница, назначават му ново лечение

Премиерът в оставка Бойко Борисов е изкарал спокойно нощта, заяви тази сутрин директорът на Правителствена болница доц. Любомир Спасов....

"Ще се случи същият хаос, какъвто настъпи при реформата на психодиспансерите и сега много от тези болни се лекуват вкъщи. Това е изключително опасно, когато говорим за белодробни болести," посочи Янева. По думите й пътеките за този тип дейност са нископлатени. Дневно за лечението и храната на един белодробно болен са нужни около 50 лева, а държавата дава едва 20.

Следващата седмица синдикатите ще инициират среща с областния управител Здравко Димитров, на която ще поискат той да спре ликвидацията на болницата, като върне за преразглеждане решението на Общинския съвет. Следващата ни стъпка ще бъде да излезем на протест пред Министерство на здравеопазването, обясниха работещите. Те са изпратили писмо до здравния министър Десислава Атанасова, в което обясняват ситуацията, но вече месец отговор няма.

Дори сме склонни да се свържем с лидерите на протестите в София, за да се присъединим към тях, категорични са служителите. В момента в „Кудоглу" работят общо 94 души, като все още не знаят какво ще стане с тях след ликвидацията. Те все още нямат предизвестия и не е ясно каква част от служителите ще преминат на работа в Университетска болница.

На сесията си от 28 февруари Общинският съвет в Пловдив е взел решение за ликвидацията на Белодробна болница и за изваждане на собствеността й от активите на общината. Става дума за 15 дка терен, който е остойностен на 700 хил. лева и сграден фонд за 500 хил. лева. През 1931 година един от най-големите дарители на България Димитър Кудоглу подарява свои имоти за строеж на лечение на болни от туберкулоза. Според волята му имотите трябва да се управляват за вечни времена от областния управител, кмета и техните подопечни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com