ВСС избира главен прокурор

8761
ВСС избира главен прокурор

ВСС днес ще изслуша кандидатите за главен прокурор на Република България и се очаква да избере нов ръководител на държавното обвинение, съобщи БГНЕС.

Кандидатите за поста са трима: Сотир Цацаров - председател на Окръжен съд - Пловдив, Галина Тонева - зам. главен прокурор при ВКП, и административният ръководител на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов.

Изборът на нов ръководител на държавното обвинение е първият голям тест за новия състав на ВСС. Една от препоръките в юлския доклад на Еврокомисията за напредъка на България за реформа в съдебната система беше свързана именно с него: "Да се гарантира, че изборът на главен прокурор е пример за прозрачен и състезателен процес, основан на критерии за професионална етика и ефективност". Европейската комисия вече предупреди, че ще следи много отблизо предстоящия избор на главен прокурор. Говорителят на комисията Марк Грей определи два ключови въпроса - спазването на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност и тайната на вота.

Според Конституцията тримата големи в съдебната система, сред които е и главният прокурор, се назначават и освобождават от Президента на Републиката по предложение на Висшия съдебен съвет (ВСС) за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение. Според закона Решенията на Висшия съдебен съвет за назначаване се приемат с тайно гласуване.

Висшият съдебен съвет приема решението за избор на кандидат с мнозинство повече от две трети от членовете си. Така, за да бъде избран някой от кандидатите, той трябва да събере 17 гласа в своя полза. Ако при първото гласуване няма кандидат, който да е получил повече от две трети гласове на кадровиците, изборът продължава за двамата кандидати, получили най-много гласове.

През ноември Висшият съдебен съвет (ВСС) прие процедурни правила за избор, които въпреки че предизвикаха много спорове, не бяха променени. За първи път главен прокурор ще бъде избран с електронната система на ВСС, а не с бюлетина. Освен това, кандидатите ще бъдат гласувани по реда на постъпилите предложения.

Правилата бяха разчетени от наблюдатели като такива, които са в полза на единия от кандидатите - Сотир Цацаров. Самият Цацаров се счита за фаворит в надпреварата. Той бе похвален вече от вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов. Председателят на Пловдивския окръжен съд обаче каза, че тази подкрепа го дразни, защото води до етикета "фаворит на ГЕРБ".

Всъщност срещу неговата кандидатура досега се изказаха най–много отрицателни становища. Едно от най–запомнящите се е това на Българския хелзинкски комитет, откъдето категорично заявиха, че Цацаров не е подходящ за главен прокурор, защото няма изискуемите високи професионални качества.

Редактор: Е. Гигова

ВАС: ВСС правилно наказа Мирослава Тодорова

Петчленен състав на Върховния административен съд реши окончателно, че съдия Мирослава Тодорова трябва да бъде наказана с "намаляване...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com