Затворниците ядат все повече

7285
Затворниците ядат все повече
Частници атакуваха доставките на храна в затворите. Според тях има опасност държавата да бъде ощетена с 5 милиона лева

Обществената поръчка за храната в затворите закъснява с 6 месеца. Според няколко фирми това се прави умишлено - така държавата щяла да бъде ощетена с 5 милиона лева.

До приключване процедурата за обществената поръчка, затворите се снабдяват временно чрез борсов посредник. Но някои места умишлено се презапасявали. Един от затворите например за последните две години е изразходвал 600 литра оцет. В очакване на обществената поръчка обаче си е поръчал 2 хиляди литра, съобщи bTV.

Ивайло Пандов, който е собственик на фирмата, снабдявала затворите досега, посочи и друг пример - в Белене закуските били 9 600 броя, а сега 36 400.

Обяснението на дирекция „Изпълнение на наказанията" е, че е нарастнал броят на хората с нови, по-кратки присъди. Въпреки това, Министерството на правосъдието е спряло процедурата и веднага е разпоредило проверка. Двама от отговарящите за обществените поръчки са дисциплинарно наказани, след което те напуснали.

„Не знам кой и как изчисли тази сума 5 милиона, като аз в момента нямам сключен договор за нито една обществена поръчка, освен чрез борсов посредник за 9 вида храни и продукти, които са на стойност 4 милиона лева за 2 години. Как ще открадна пет, вие ми кажете?", каза шефът на дирекцията за изпълнение на наказанията Митко Димитров

Сега спорът е в ръцете на съда и Комисията за защита на конкуренцията.

„Политическото ръководство - заместник-министър Пламен Георгиев и министър Диана Ковачева са разпоредили още една проверка от инспекторат и от одит, за да се докаже, дали в тези затвори, които за посочени има превишени искания за по-големи количества, тъй като на мен също ми е интересно да разбера дали в някой затвор има такова повишено търсене и искане, предвид тези сигнали", каза Митко Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com