Руската църква иска независимост на наша територия

8184
Руската църква иска независимост на наша територия

Руската църква поиска независимост на българска територия месец преди официалното посещение на руския патриарх в София. Ако получи самостоятелен статут, Руската църква ще има право да се разпорежда с имотите, дадени преди 60 години на страната ни, съобщава btvnews.

На челната страница на новия устав на Руската църква у нас, който трябва да й даде пълна независимост, стои подписът на руския патриарх. Според нашата дирекция по вероизповеданията обаче такова искане е недопустимо.

„Няма практика в православните страни да се регистрира друго православно вероизповедание с юридическа самостоятелност. Регистрирането им като юридическо лице има право да върнат имоти, които са ни предали през 1953 година – храм-паметника село Шипка, Кокалянския манастир, църквата „Свети Димитър” в Пловдив, „Света Параскева” във Варна”, каза директорът на дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов.

Руско-български конфликт на религиозна основа

От месец насам в храм " Св. Николай Чудотворец", Подворие на Руската православна църква (РПЦ), вместо мир и братска обич царят конфликт...

Новият устав е представен пред дирекцията от настоятеля на Руската църква в София игумен Филип. В края на миналата година той стана известен с това, че даде архонтска титла на популярния руски милионер Малик Пашаев.

132 души от енорията са се подписали в писма до руския и до българския патриарх, с които настояват игуменът да бъде отзован, защото гони българските свещеници и миряни от църквата.

„Регистриране на вероизповедание на чисто етнически принцип нарушава конституционните права на българите, които ходят в тази църква. Това да се охранява вратата на храма с бодигардове го няма в православието”, коментира Емил Велинов.

Оказа се, че пред Руската църква наистина стои охрана, но игуменът го няма. Утре Светият синод трябва да реши как да потуши скандала

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com