Бургас иска 6,5 млн. лв. за възстановяване на алеята до кв. Сарафово (СНИМКИ)

2079
Бургас иска 6,5 млн. лв. за възстановяване на алеята до кв. Сарафово (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Община Бургас подготвя ново искане до МРРБ за възстановяване на крайбрежната алея към кв. Сарафово, която пропадна от бурята през почивните дни, предаде БГНЕС.

През миналата година Община Бургас два пъти иска помощ от държавата за спиране на пропадането на част от крайбрежна улица. Сега подготвя ново искане. Има и готов проект. От Общината канят експертите от МРРБ, да дойдат на място, за да видят, че причина за пропадането на алеята не са повърхности води, а именно морската абразия.

Нужна е подпорна стена

Още: Пропада крайбрежната алея в Ахтопол

„Сумата по предварителни разчети е 6,5 млн. лв. Проектът е разделен на три етапа, като най-важният етап е една подпорна стена , която да спре рушенето на морския бряг. Тя е на стойност около 2 милиона лева”, заяви за БГНЕС Чанка Коралска- зам. кмет по строителство в Община Бургас

„Казусът с този участък е от миналата година, така или иначе там никога не е имало законна велоалея. Работим с община Бургас, очакваме заснемане от Министерството на туризма , за да може имотът да бъде прехвърлен на общината и тя да направи законни укрепвания”, обясни областният управител на Бургас Пламен Янев

След първоначалното срутване и първия зов за помощ от Общината, областният управител организира среща на място с експерти от “Геозащита“ ЕАД – гр. Варна. От „Геозащита“ изпратиха становище с констатации и препоръки. Според тях проблемът е бил предизвикан от повърхностни води. Две от препоръките, свързани с ограничаване на движението по алеята и поставяне на нужната сигнализация, бяха светкавично изпълнени от Община Бургас. Поставени бяха съответните пътни знаци и насипна дига за недопускане на автомобилно и пешеходно движение. Въпреки това, преминаването на велосипедисти и пешеходци там продължи. Движение има и днес, както виждате в галерията снимки.

Предстои ли асфалтиране

Още: Министър Цеков нареди проверка за статута на Крайбрежната алея във Варна

Снимка БГНЕС

Третата препоръка бе свързана с необходимостта от предприемане на действия за повърхностно отводняване и асфалтиране. Тъй като засегнатият имот е държавна собственост, тези действия би следвало да се предприемат от страна на държавата.

Междувременно ежедневните наблюдения, които извършваха експерти на Общината, показваха, че разрушителните процеси не затихват, а се задълбочават. Затова тя със собствени средства възложи да бъде извършен обстоен оглед от независими експерти със съответната професионална квалификация. Според тях основна причина за дестабилизацията на терена е морската абразия. Друга причина е нарушаването на баланса на наносите в тази територия, вследствие на изградената брегоукрепителна дамба. За да се предпази брегът от последващи неблагоприятни абразионни и свлачищни процеси, те препоръчаха дамбата да се удължи с 300 м. в посока м. „Ъгъла“.

Снимка БГНЕС

Още тогава Община Бургас обяви за обезпокоителен факта, че е налице разминаване в становищата на държавната „Геозащита“ ЕООД – гр. Варна и частната „Проект трой“ ЕООД – гр. Варна. Затова тя продължи да настоява за предприемане на адекватни действия от държавата за обезопасяване на брега, а с това и за опазване на живота и здравето на хората.

Още: Движението в посока Сарафово на Северния обходен път на Бургас тръгва на 5 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com