Д-р Светлозар Сардовски: Грип може да се лекува без посещение на лекарския кабинет

38735
Д-р Светлозар Сардовски: Грип може да се лекува без посещение на лекарския кабинет
Снимка: MedConsult

Д-р Светлозар Сардовски е кардиолог (обща и инвазивна кардиология), с европейска диплома, експерт по ехокардиография, специалист по вътрешни болести, магистър по обществено здраве, здравен мениджмънт и здравословен начин на живот. Д-р Сардовски има редица публикации в медицински списания, както в България, така и в чужбина. Като всеки съвременен медик, който се движи в крак с времето, той не се ограничава само с познания в своята медицинска специалност. Научните статии и изследванията в различни области на медицината са част от неговото развитие на специалист, на което той посвещава време и усилия.

Д-р Сардовски, в 12 области има грипна епидемия, а в 6 предстои да бъде обявена такава. Какъв е Вашият коментар?

Искам да насоча дискусията към грипа и неговото огромно здравно-икономическо влияние върху обществото от преки разходи за лечение и индиректни разходи, свързани с отсъствие от работа или училище. В този смисъл смятам, че ако хората са достатъчно и правилно информирани за начините за контрол на грипа, голям процент от тях могат да се справят сами, с информирано самолекуване, с това потенциално животозастрашаващо заболяване.

Искам да предизвикам дискусия за т.нар. "прокламирана по медиите опасност от самолекуване". Принципно, наистина, самолекуването може да е опасно. Според мен, обаче, има ситуации и заболявания, при които, ако пациентът е достатъчно здравно информиран от здравни специалисти, директно или индиректно, чрез медиите, това самолекуване, което бих нарекъл "информирано самолекуване", може да е от голяма полза не само за пациента, но и за обществото като цяло, чрез намаляване на здравния товар. 

Кои са отправните точки за успех на това начинание? 

Достатъчна и професионална информираност за превенция на заразата с грип: ваксина основно, но и методите на санитаризиране - миене на ръце, хигиенизиране на помещения, изолиране на заболелите в дома им и избягване на контакти с тях, маски, както и за симптомите, по които може с много голяма вероятност да бъде разпознат грипа на заразения.

Обучение за незабавно, още в самото начало до 24-48 час, предприемане  на самостоятелно специфично лечение на грипния вирус, с противовирусните средства на пазара, без посещение на лекар.

С обявяване грипна епидемия по места, предлагам, за личните лекари да има допълнително заплащане за този период. Може да се разкрият и безплатни или с минимална такса телефони, на които пациенти да се обаждат, за да получат съвет от обучени хора за вероятността дали се касае за грип и какво лечение да се предприеме. Но да не забравяме, че грипът може да изостри налични хронични заболявания или да предизвика остри сърдечни, като остър миокарден инфаркт, който достоверно се увеличава по честота при заболели от грип.

Как ще определите грипа от медицинска гледна точка?

Грипът циркулира в света от векове и е силно заразно, остро, фебрилно, респираторно заболяване, което атакува носа, гърлото и белите дробове. Типично за него е неочакваното и бързо начало, като само за няколко часа се появяват болки по цялото тяло, вкл. очните ябълки, главоболие, значителна отпадналост и мускулно безсилие, до невъзможност за движение и съпътстваща висока температура, около и над 39 градуса с втрисане, които белези го отличават от настинката. Тази комбинация от симптоми, заедно с бързината на развитието им, по време на грипния сезон е почти 100% показателна, че се касае за грип и най-ефективното лечение е възможно най-бързо (до 48-я час), да се започне приема на медикаменти блокиращи самия вирус т. нар. инхибитори на невраминидазата. Съветвам болните, или техните близки, да закупят тези медикаменти, тъй като ходенето, принципно, в тaкова състояние до лекаря, е не само трудно, но е и ненужно, според мен, ако хората са достатъчно информирани. Неходенето до лекаря и стоенето вкъщи, значително намалява риска да заразите и други хора.

Какво е мнението Ви за другите видове медикаменти, в чиито листовки също е указано, че лекуват грип?

Рискът от свободно продаващите се, уж безвредни, но далеч по-опасни комбинации от медикаменти за намаляване на температура, болки, антиалергични и намаляващи секрецията, заедно с антибиотици, за съжаление, изписвани и от лекари и фармацевти, е много по-голям. Някои от тях нямат никакво действие при неусложнен грип. Всяка година помагам на десетки близки и познати, обадили ми се по телефона, като ги съветвам за този начин на лечение. Заболелите могат да се обадят по телефона на лекаря си и ако имат късмета, той да е достатъчно информиран, трябва да ги посъветва същото и може да им пусне и отпуск по болест, без да ходят при него.

Каква е историята на грипа в световен мащаб?

Грипните вируси имат три серотипа: А, B и C, но само А и B засягат хората. Отделно всеки серотип се подразделя на субтипове, според антигените на повърхността си (H и N за грипния A вирус), които му помагат да навлиза в човешките клетки. Грипът има широко разпространение в човешките популации и причинява редовна, мащабна заболеваемост и смъртност. По време на сезонните епидемии, 5-15% от световното население се заразява, което води до 3–5 милиона случаи на тежко заболяване и до 500 000 смъртни случая годишно. Макар че всички възрастови групи са засегнати, най-честите хоспитализации, свързани с усложнения от грипа в индустриализираните страни, се наблюдават при малки деца и при възрастни, а повечето смъртни случаи се срещат сред възрастните над 65 години. Сезонният грип се случва, тъй като, докато се разпростира през популацията, вирусът постепенно променя структурата си, поради настъпващи мутации, което е причина за поява на нови щамове. В резултат на това, имунитетът ни към вируса става все по-слаб, поради наличието на все по-малко „разпознаващи“ го антитела и отново ставаме податливи на инфекция, като на всеки 2-3 години се случват епидемии. Веднъж на всеки 10-50 години, обаче, един напълно нов грипен вирус се появява, поради пълна промяна на антигена му и това води до мащабно засягане на човешката популация, тъй като хората нямат никакъв имунитет към него и вирусът се разпространява по света, причинявайки пандемия. Болестта може да бъде много тежка и да причини милиони смъртни случая. Най-тежката пандемия от грип, настъпила през 1918 г. и е убила 40-50 милиона души.

Каква профилактика препоръчвате?

Ваксините представляват първата линия на атака срещу много инфекциозни агенти и обикновено се препоръчват за рутинно прилагане по време на всяка сезонна епидемия от грипа, въз основа на преобладаващия щам от предишния сезон. Но, поради непредсказуемостта на грипните епидемии, не може да има сигурност в успеха, на която и да е ваксина.

Непрекъснато ми се налага да обяснявам, че противогрипната ваксина действа само срещу грипа и не срещу вирусите на настинката. Това се случва, когато чуя изказване, че видите ли след ваксинацията, някой изкарал няколко грипа, които, всъщност, са обикновена настинка, вероятността за чието прихващане е много по-голяма от грипа и то почти целогодишно. След като един нов вирусен щам е изолиран и охарактеризиран, тогава става възможно да се произведе по-подходяща ваксина, процес, който може да отнеме до 6 месеца, въпреки че няма гаранция, че защитата на общността от дадена ваксина ще бъде адекватна. Така че грипът, принципно, се счита за предотвратимо заболяване, лекувано с ваксинации и антивирусни лекарства, чиито обхват и ефективност, обаче, са ограничени и засега има игра на „котка и мишка“ между грипния вирус и средствата срещу него. Съответно, повечето конвенционални терапии за настинка и грип, всъщност, водят до симптоматично облекчение с лекарства, продавани и без рецепта.

А как да контролираме вирусите на настинката и да не я бъркаме с грипа?

Понастоящем има много незадоволени медицински нужди и липса на специфично лечение с малко одобрени средства за борба с вирусите, причиняващи настинката. Големият брой на вирусите и антигенната им вариабилност, ограничава възможността за създаване на ефективна ваксина срещу обикновената настинка. Многобройни опити за намиране на ефективни профилактични или терапевтични лечения, включително фармацевтични, с билкови продукти, витамини, цинк и други, дават противоречиви резултати и не се считат за ефективни. Понастоящем терапията за обикновена настинка, включва основно обща грижа и лечение на симптомите - лекарства срещу болките и температурата и такива за намаляване на секрецията. Докато тези мерки облекчават симптомите, досега не е доказано, че терапевтичните интервенции са ефективни за намаляване на вирусния товар, продължителността, или тежестта на обикновените настинки. Или най-общо казано: „И с лекарства и без лекарства, настинката трае една седмица“...

В заключение, какъв е основният здравен съвет, който бихте дали на читателите на Actualno.com?

Както винаги съм казвал, радостта от живота е важна част от нашето здраве. Чаша вино, добра храна, чист въздух и добри приятели, са все неща които зависят от нас и можем да си набавим сами. Зная, че звучи просто, но много хора не си го позволяват. Предпочитат негативизма и лошите мисли пред малко чист въздух сред природата или на друго, приятно място. Няма да се уморя да повтарям, че “Здравето, преди всичко, е в собствените ни ръце”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Над 20 училища в Бургас представиха свои разработки и иновативни проекти в базара на професиите

Бургас заяви лидерски амбиции в туризма през 2024 г.

Пухкав котарак от пясък се появи на бургаския плаж (СНИМКИ)

Кметът на Бургас се срещна с магистри от Академията за държавно управление на Казахстан

Белодробната болница в Бургас ще проведе седмица за борба с туберкулозата

Не бива да чакаме да се случи инцидент с наш близък, за да станем дарители: Кръводарители в Бургас

Обсъжда се създаването на авиокомпания „Burgas Air“

След златото от Естония, Цанко Цанков гледа към ледения маратон в Нова Зеландия

Полицията в Бургас търси свидетели на катастрофата, при която загина майката на две деца

Започва поставянето на кафяви кофи за биоразградими отпадъци в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас