X
 
 

Лекари от Бургас с важни съвети относно грипа

6002 0
photo of Лекари от Бургас с важни съвети относно грипа
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
„Не се поддавайте на слухове, а се доверявайте на специалистите. Това се отнася, както за грипната епидемия, така и за лечението на инфекцията“, каза за Actualno.com д-р Величка Григорова от Регионална здравна инспекция в Бургас.

Какъв е новият грип, определя специализираната лаборатория в София. Според вирусолозите, той се нарича „Мичиган“. Засяга младите хора, бременните жени - активната част от населението.

„В първите дни от тази седмица случаите в Бургас бяха повече, но днес се свързахме с личните лекари, от които получаваме инфирмация и разбрахме, че болните са доста намалели. Продължаваме да следим заболеваемостта“, обяснява д-р Григорова.

По повод епидемиологичната обстановката в Бургаски регион д-р Григорова добавя: „Тук, в лабораториите, се определя дали грипът е тип „А“ или „Б“. Тази година е завишен броят на грип „А“. Той протича по-тежко и много пъти с усложнения“.

В момента има нарастване на случаите на остри респираторни заболявания и грип, но в рамките на нормално за сезона. Това е така наречения предепидемичен период. Все още няма достатъчен брой регистрирани случаи, за да бъде обявена грипна епидемия. Д-р Григорова напомня, че не е задължително всяка година непременно да се стигне до обявяване на епидемия.

Грип с антибиотик не се лекува, трябва да се използват антивирусни препарати, предписани от личния лекар. Когато не се реагира навреме, към вирусната инфекция може да се прибави и бактериална. Тогава вече, се налага да се приемат и антибиотици. Самолечението не е желателно, особено при хората с хронични заболявания, съветват специалистите.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Пих Авирон Рапид много съм доволна!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И после уиски пих И после водка пих И после бренди пих И после бира пих! Ооо, Весо бой, Жоро бой, Чочо бой!
  : 0 !
 • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 месеца Профил на трол?
  ...`айде бе, от три месеца го чакаме този грип и все не идва! Ми то, зимата ще свърши докато дойде този ми ти грип...ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА!!!