Австралия търси хиляди чуждестранни работници, за да смекчи кризата

9734
Австралия търси хиляди чуждестранни работници, за да смекчи кризата
Снимка: iStock

Австралия повишава тавана за броя на постоянните мигранти в страната с 35 000 души. Това е част от усилията за облекчаване на кризата с недостига на работна ръка.

Увеличението цели да привлече повече медицински сестри, инженери и работници в селскостопанския сектор, казва министърът на вътрешните работи Клеър О'Нийл. Преди повишението Австралия допуска до 160 000 постоянни мигранти всяка година, предава Bloomberg.

Австралийската централна банка вдигна основната лихва до 1.85%

Австралийската централна банка предприе вдигане на лихвените проценти в четвъртък за четвърти пореден месец, става ясно от официалния с...

„Винаги поставяме работните места на първо място“, казва тя. „Въздействието на COVID-19 обаче е толкова сериозно, че дори и да вземем всички възможни останали мерки, пак ще имаме нужда от хиляди работници, поне в краткосрочен план“.

Увеличаването на броя на приеманите мигранти има за цел да облекчи недостига на работници в австралийските фирми в условията на най-ниските нива на безработица в страната от почти половин век. Безработицата понастоящем възлиза на 3.4%. Очаква се обаче този процент да спадне още, въпреки повишаването на лихвите от страна на централната банка, имащо за цел за намали търсенето и да забави инфлационния ръст.

Преди пандемията през 2020 г. 400 000 учащи от други страни и 250 000 сезонни работници биват наемани всяка година в Австралия. Повечето от тях работят в хотели и ресторанти. Страната обаче затвори границите си в отговор на пандемията, което доведе до напускането на много от временните жители.

Австралия отново отвори границите си през февруари. Въпреки това миграцията все още не се е върнала до нивата отпреди пандемията. Това допълнително усложнява кризата с недостига на работна ръка.

Безработицата в САЩ падна до нивата отпреди пандемията

Работодателите в САЩ са наели повече служители през юли, отколкото бе първоначално прогнозирано. С това безработицата в страната спада ...

„Въпреки недостига на работна ръка, не се наблюдава значително увеличение на миграцията на квалифицирани работници“, казва Белинда Алън, старши икономист в Commonwealth Bank of Australia, най-големият кредитор в страната.

„Други държави, като Великобритания и Канада, също промениха визовите режими за постоянно пребиваване, за да привлекат квалифицирана работна ръка и да поддържат границите си отворени по време на пандемията“, добавя тя.

Бизнес лидерите до голяма степен подкрепят решението за увеличението на броя на постоянните мигранти. Председателят на Австралийската търговско-промишлена камара Андрю Маккелар определя действията на правителството като „значителна стъпка напред“. Главният изпълнителен директор на Qantas Airways, най-голямата авиокомпания в страната, Алън Джойс също изтъква явната нужда от квалифицирана работна ръка в Австралия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Британски съд нареди на "Газпром" да прекрати дела срещу "Уникредит"

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

САЩ готвят санкции за китайски банки, работещи с Русия

Цената на петрола обърна курса - на фокус остава Близкият изток

Еврото удържа психологическа граница спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com