Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Централната банка на Русия забранява на дребни инвеститори да купуват чуждестранни акции

20 юли 2022, 16:44 часа • 4529 прочитания

Централната банка на Русия разработва концепция за подобряване на защитата на дребните инвеститори. Според нея само квалифицирани инвеститори ще могат да извършват сделки с чуждестранни ценни книжа.

Изискванията за разрешение за търговията с чужди акции пък стават по-строги. Предвижда само руски граждани, притежаващи активи над 30 млн. рубли (550 000 долара) да имат правото да извършват този род сделки, предава руското издание на Forbes.

Предложението на централната банка е с „временен“ характер и бе представено в сряда. То има за цел да предпази дребните руски инвеститори от влиянието на западните санкции, след като руски активи за милиарди долари бяха замразени след началото на войната в Украйна.

Подобни сделки вече се разглеждат като рискови, особено за неквалифицираните инвеститори, казва ръководителят на Службата за защита на правата на потребителите и осигуряване на достъпност на финансовите услуги на към Руската централна банка Михаил Мамута.

Според него настоящите рискове са "напълно неразбираеми и неуправляеми за неквалифицирани инвеститори и дори за опитните търговци на пазара". Като пример Мамута посочи блокирането на сметката на руския национален депозитар от страна на Еurосlеаr – нaй-гoлeмия дocтaвчиĸ нa ĸлиpингoви ycлyги в Eвpoпa. Така руските инвеститори загубиха възможността да получават доходи от чуждестранни ценни книжа и да ги търгуват.

Централната банка на Русия "ще следи развитието на ситуацията", казва Мамута. Според институцията активите на 5 млн. руски граждани са били замразени. Всички те са на стойност над 320 млрд. рубли (ок 5.8 млрд. долара), посочва заместник-гуверньорът Филип Габуния.

Инвеститори, които попадат в категорията „неквалифицирани“ и притежават чуждестранни ценни книжа отпреди въвеждането на новата мярка, няма да бъдат засегнати, добави Габуния.

До момента за „класифицирани“ инвеститори се смятаха всички, които притежават активи на стойност над 6 милиона рубли (110 000 долара). Новопредвидената сума от 550 000 долара ще включва само ликвидни активи и няма да се вземат предвид задълженията на инвеститора към брокера, уточни Мамута.

Банката на Русия също планира да предприеме действия за ограничаване на рисковете от маржин търговията и да преразгледа максималния ливъридж. Неопитните инвеститори не винаги осъзнават потенциалния риск от търговия с ливъридж и в резултат не само понасят загуби, но и трупат дългове, обясни Габуния.

По данни на 11-те най-големи брокера на пазара от края на февруари тази година, дългът на клиентите към брокерите на ценни книжа е достигнал 2.5 млрд. рубли (45 млн. долара).

Освен това Централната банка планира да увеличи броя на въпросите в тестовете, вземането на които дава правото инвеститори да търгуват със сложни финансови инструменти. Предвижда се информацията за всички преминали теста инвеститори, без значение дали са квалифицирани или не, да се впише в единен регистър.

Предложенията ще преминат през обсъждания с депутати, търговци на пазара и правителството, казват от Централната банка на Русия. Измененията в законодателството най-вероятно ще бъдат обсъдени от Държавната дума през есента, добавя Мамута.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес