Директор на петролен гигант: Енергийният преход се проваля

1251
Директор на петролен гигант: Енергийният преход се проваля
Снимка: iStock

Енергийният преход се проваля и политиците трябва да се откажат от „фантазията“ за постепенно премахване на петрола и газа, тъй като се очаква търсенето на изкопаеми горива да продължи да нараства през следващите години. Това заяви главният изпълнителен директор на енергийния гигант Saudi Aramco Амин Насер, цитиран от CNBC.

„В реалния свят настоящата стратегия за преход видимо се проваля на повечето фронтове, тъй като се сблъсква с пет твърди реалности“, казва Насър по време на енергийната конференция CERAWeek от S&P Global в Хюстън, Тексас.

„Необходимо е спешно пренастройване на стратегията за преход и моето предложение е следното: Трябва да се откажем от фантазията за постепенно премахване на петрола и газа и вместо това да инвестираме в тях, отразявайки адекватно реалистичните предположения за търсене“, казва изпълнителният директор под аплодисменти от присъстващите.

ОЩЕ: Петролните и газови гиганти в Северно море сериозно изостават с климатичните промени

Базираната в Париж Международна агенция по енергетика прогнозира миналата година, че пикът на търсенето на петрол, газ и въглища ще настъпи през 2030 г. Насър казва, че търсенето е малко вероятно да достигне пика си скоро, камо ли до тази година. Той предположи, че МАЕ се фокусира върху търсенето в САЩ и Европа, а всъщност трябва да се съсредоточи и върху развиващия се свят.

Снимка: iStock

По думите му алтернативните източници на енергия не са успели да изместят въглеводородите в мащаб, въпреки че светът е инвестирал над 9,5 трлн. долара през последните две десетилетия. Вятърът и слънчевата енергия в момента доставят под 4% от световната енергия, докато общото навлизане на електрически превозни средства е под 3%, каза той.

Междувременно делът на въглеводородите в глобалния енергиен микс едва е намалял през XXI век от 83% на 80%, каза Насър. Глобалното търсене се е увеличило със 100 млн. барела петролен еквивалент на ден през същия период и ще достигне исторически връх тази година, каза изпълнителният директор.

ОЩЕ: Анализ: Светът е станал по-малко зависим от петрола

Газът е нараснал със 70% от началото на века, каза Насър. Преходът от въглища към газ е отговорен за 2/3 от намаленията на въглеродните емисии в САЩ.

„Това едва ли е бъдещата картина, която някои рисуват. Дори те започват да признават значението на сигурността на петрола и газа“, коментира Насър.

 

Снимка: iStock

Междувременно развиващите се нации в глобалния юг ще стимулират търсенето на петрол и газ, тъй като просперитетът в тези страни, които представляват над 85% от световното население, нараства. Тези нации получават под 5% от инвестициите, насочени към възобновяема енергия, казва ръководителят на Aramco.

По думите му светът трябва да се съсредоточи повече върху намаляването на емисиите от нефт и газ в допълнение към възобновяемите енергийни източници. Изпълнителният директор каза, че само подобренията в ефективността през последните 15 години са намалили глобалното търсене на енергия с почти 90 млн. барела на ден петролен еквивалент. Междувременно вятърната и слънчевата енергия са заменили само 15 млн. барела за същия период, казва той.

ОЩЕ: Печалбите на най-голямата публична компания в света растат с покачването на цените на горивата

„Трябва да въведем нови енергийни източници и технологии, когато са наистина готови, икономически конкурентни и с правилната инфраструктура“, добавя Насър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com