Дългът на Китай удря нов рекорд през 2022 година

12023
Дългът на Китай удря нов рекорд през 2022 година
Снимка: iStock

Дългът на Китай се очаква да удари нов рекорд тази година, тъй като централната банка на страната провежда политики за стимулиране на кредитирането, за да подпомогне възстановяването на пострадалата от COVID ограничения икономика.

Коефициентът на ливъридж, или общият дълг към БВП на страната, се очаква да нарасне с 11,3 процентни пункта и да достигне 275% тази година, посочва Джан Сяодзин, директор на Националния институт за финанси и развитие, директор на Института по финанси и банкиране към Китайската академия за социални науки и съветник на централната банка и други правителствени агенции. Той посочва като причина за покачването на дълга най-вече на забавянето на икономическия растеж, предава Bloomberg.

Глобалният корпоративен дълг намалява за първи път от 2015 г. насам

Глобалният корпоративен нетен дълг е намалял с 1,9% до общо 8,15 трлн. долара през изминалата година. Причината за понижението се крие ...

Неизплатеният външен дълг на Китай пък възлиза на рекордните 2,75 трлн. долара в края на 2021 г., показват данните, публикувани на правителствения сайт на страната. Средното салдо по дълга пък е с 50,1 млрд. повече, отколкото в края на третото тримесечие на 2021 г., сочат данните на Държавната администрация за чуждестранна валута.

Точно преди втората серия от COVID ограничения в страната Държавната администрация за чуждестранна валута обяви, че външният дълг на страната към края на март намалява и общата му стойност възлиза на 2,71 трлн. долара. В условията на борба за възстановяване на икономиката след последния локдаун обаче тези данни могат да се окажат затишие пред буря.

Китай се опитва да овладее общия си коефициент на ливъридж от 2017 г. след като предишна политика на стимули увеличи дълга на страната. Правителството отново увеличи финансовите стимули след COVID пандемията през 2020 година. Тогава коефициентът дълг-БВП се покачи с 23,6 процентни пункта, сочат данни на Националния институт за финанси и развитие.

Заради тазгодишната нова правителствена политика за „нулев COVID“, която бе съчетана със сътресенията на имотния пазар, икономисти прогнозират, че заложената цел за икономически растеж на страната от 5,5% е изключително трудна за постигане.

Потребителски дългове

На фона на нарастващата инфлация в други страни, много от световните централни банки избраха да вдигнат основните си лихвени проценти. Китайската народна банка обаче обяви, че ще се съсредоточи върху изгодни условия по заеми, за да стимулира кредитирането и да избегне повишаването на лихвите.

Китай инвестира 120 млрд. долара за съживяване на икономиката

След отпадането на COVID мерките в Китай страната е изправена пред предизвикателството за съживяване на икономиката, която пострада от ...

Потребителите обаче се притесняват да теглят повече дългове поради несигурните икономически перспективи на страната. На този фон бе отчетен безпрецедентен спад в средносрочните и дългосрочните дългове на домакинствата през два от първите пет месеца на тази година.

Това разпали дебат относно риска Китай да изпадне в „рецесия на баланса“, подобна на случилото се в Япония през 90-те години на миналия век. Тогава японските граждани и компании се опитаха да намалят дълговете си чрез съкращаване на разходите и инвестициите, но това само влоши икономическата ситуация.

Джан обаче остава оптимист по отношение на кредитния растеж в Китай, тъй като спад в ипотеките е малко вероятен. Той прогнозира, че оттук нататък има много малка вероятност за спад на ливъриджа на домакинствата и дори прогнозира повишение с два до три процентни пункта.

Намаляването на лихвите по ипотеките пък, ще подпомогне жилищното кредитиране, казва Джан.

Ливъриджът на домакинствата се задържа до около 62% от края на 2020 г. насам след скока от около 40% през 2016 г., сочат данните на Националния институт за финанси и развитие.

Кога Китай ще изпревари САЩ като най-голяма икономика в света?

Понастоящем САЩ е най-голямата икономика в света, като на второ място се намира Китай. За мнозина обаче този факт не е изключено да се ...

Правителството може също така да увеличи ливъриджа чрез емитиране на специални държавни облигации, което да подпомогне стимулирането на икономиката, заключава Джан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com