ЕЦБ: Еврозоната може да изпадне в техническа рецесия

2077
ЕЦБ: Еврозоната може да изпадне в техническа рецесия
Снимка: iStock

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова за настъпването на възможна техническа рецесия, съчетана с висока инфлация (състояние известно като стагфлация), която трябва да бъде ограничена, за да бъде запазено доверието на пазарите. Това посочва вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в интервю, разпространено днес в сайта на ЕЦБ и цитирано от Reuters.

"Значима част от инфлационния процес, пред които сме изправени, е предизвикана от външни фактори, сред които увеличени енергийни цени, по-скъпи суровини, храни и т.н. Според нашите изчисления, две трети от инфлацията в еврозоната се дължат на цените на енергията и храните", отбелязва Луис де Гиндос, предава БТА.

ЕЦБ отново вдигна рязко лихвите

Европейската централна банка рязко вдигна основния лихвен процент със 75 базисни пункта в четвъртък и посочи възможността за по-нататъш...

Той е категоричен, че с неговите колеги ще направят "всичко, което е необходимо", за да върнат инфлацията до нивото от 2 процента на годишна основа, което е цел на ЕЦБ в средносрочен план.

В отговор на въпрос, че решението на страните от групата ОПЕК+, част от която е и Русия, да намалят добива на петрол от ноември и по този начин да увеличат цената му, едва ли улеснява ЕЦБ в усилията й да снижи инфлацията до целевото равнище, Де Гиндос отбелязва: "Цените на петрола са глобални, тъй като те зависят от производителите и от световната икономическа перспектива. От икономическа гледна точка, по-ниските цени на петрола може да помогнат за ограничаване на инфлацията и същевременно да подкрепят икономическото възстановяване".

По отношение на икономическата ситуация в еврозоната, вицепрезидентът на ЕЦБ очаква "трудна комбинация от слаб икономически растеж, включително възможно настъпване на техническа рецесия, съчетана с висока инфлация".

Луис де Гиндос отбелязва, че според прогнозата на ЕЦБ от септември, инфлацията в региона ще "се движи на нива от около 10 процента до края на тази година и ще започне постепенно да намалява през 2023 г.".

ЕЦБ вдигна лихвите: Какво означава това за България?

Европейската централна банка прекрати ерата на отрицателни лихви като взе решение за повишаване на основния лихвен процент с 50 базисни...

"В този контекст паричната политика трябва да се фокусира върху развитието на инфлацията, нещо което Управителният съвет на ЕЦБ ще разгледа, когато приема решения", уточнява Луис де Гиндос.

На въпрос - какво трябва да е "крайното" равнище на основния лихвен процент, при което се очаква овладяване на инфлацията, вицепрезидентът на ЕЦБ отговаря: "Това е много трудно да бъде определено. Ние зависим от данните (за състоянието на икономиката - бел. ред.), които получаваме. Става дума за високо ниво на несигурност. Ние не знаем как ще се развие войната (в Украйна - бел. ред.) и какво ще бъде нейното въздействие върху цените на енергийните ресурси. Всички тези фактори затрудняват изключително много възможността да бъде определено "крайното" равнище на основния лихвен процент, (при което се очаква овладяване на инфлацията - бел. ред.).

Още: Какво е рецесия?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com