ЕЦБ: Инфлацията ще се отрази зле на публичните финанси

1021
ЕЦБ: Инфлацията ще се отрази зле на публичните финанси
Снимка: iStock

Бързите темпове на нарастване на инфлацията в еврозоната ще окажат негативно въздействие върху публичните финанси с течение на времето. Това се казва в изследване на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Документът опровергава някои мнения, че правителствата на страните от еврозоната може да имат полза от инфлационния натиск, тъй като дълговете им се обезценяват, а данъчните им приходи се повишават в номинално изражение.

Европейската централна банка пак повиши основните лихви

Европейската централна банка отново повиши основните лихви с половин процентен пункт, както се очакваше. Целта е да се ограничи рязкото...

При по-нормален ръст на инфлацията и ако не се налагаше корекция на държавните разходи, то нивата на задлъжнялост на страните от валутния съюз наистина биха намалели. Но шокът в сферата на енергетиката и последващо забавяне на икономическия растеж, както и въвеждането на строги правила за разходване на публичните средства оказват негативно въздействие върху фискалната политика на правителствата на отделните страни, отбелязва ЕЦБ.

ЕК очаква силен ръст на заплатите в България

"През следващите години обаче ще се увеличат бюджетните разходи, което до голяма степен ще заличи ползите за приходната част на бюджета (от по-високата инфлация - бел. ред.), което ще доведе до снижаване на потенциалното ниво на брутния вътрешен продукт (БВП) с близо 0,5 на сто през 2024 г.", се казва в съобщението на Европейската централна банка.

Въпреки че инфлацията обикновено увеличава данъчните приходи, енергийният шок сега води до скромно увеличение на доходите, оказва негативен ефект върху приходите на компаниите, намалява общия икономически растеж и оказва натиск върху номиналните публични разходи. По-високите цени автоматично принуждават правителствата да харчат повече. ЕЦБ добавя, че политиката на по-високи разходи, която правителствата провеждат, за да ограничат негативните ефекти от инфлацията, е временна мярка, която ще бъде прекратена.

"Влиянието върху икономическия растеж, което тези разходи оказват, се оценява като позитивно само за периода на 2022 г. Тези допълнителни разходи ще окажат лек негативен ефект през 2023 г. и много по-отрицателно въздействие през 2024 – 2025 г.", е оценката на институцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com