Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глас от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през юни изглежда сигурно

23 април 2024, 12:01 часа • 1065 прочитания

Европейската централна банка (ЕЦБ) е на път да намали лихвените проценти на заседанието си през юни. Това съобщи вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в интервю за френското издание "Монд".

Още: ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

"Ако нещата се движат в същата посока, както през последните седмици, ние ще разхлабим нашата рестриктивна парична политика през юни . ко приемем, че няма да има изненади от сега до заседанието през юни, както казвате на френски, това е "свършен факт"", посочи той.

Разхлабване на лихвената политика

Коментарите на Де Гиндос са в съответствие с общия консенсус в ЕЦБ за начало на разхлабване на паричната и лихвена политика. Това, което обаче ще се случи след заседанието през юни, изглежда по-противоречиво, като вицепрезидентът на централната ба ка цитира инфлацията в услугите, по-силния ценови натиск в САЩ, геополитическата ситуация и нейното потенциално въздействие върху петрола като рискове за следващите месеци.

"Нивото на несигурност прави много неясно това, което ще направим в бъдеще. Вече споменах юни. А за след това, съм склонен да бъда много предпазлив", подчерта Луис де Гиндос.

"Това, което Федералният резерв решава, е от решаващо значение не само за Съединените щати, но и за световната икономика, която също така засяга и еврозоната", отбеляза той по повод на все по-голямата вероятност Фед да забави във времето първото намаляване на основната американска лихва.

ЕЦБ се произнесе за лихвите

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес