Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Игрички с цените на известни бисквити и шоколад: Стотици милиони глоба от ЕС

23 май 2024, 14:21 часа • 5978 прочитания

Европейският съюз наложи глоба от от 337,5 милиона евро (366 милиона долара) на "Монделийз" (Mondelez) заради нарушения на антитръстовото законодателство на Съюза. Глобата касае първите две десетилетия на този век, като всъщност сумата е 15% по-ниска, защото американската компания е признала вина, предаде Reuters.

Антитръстово разследване на ЕК е установило, че "Монделийз" е ограничила седем доставчици на едро относно това къде да препродават нейни продукти (основно шоколад и производни), а освен това е спряла 10 дистрибутори на нейни стоки да отговарят и поемат заявки за търговия с клиенти, които оперират в ЕС, но не и в страните, в които се намират десетте дистрибутора. Именно това нарушение е за периода 2006 - 2020 година - едни клиенти в ЕС получават достъп до продуктите на компанията, а други - не, което влияе на цените.

Конкретен пример - между 2015 г. и 2019 г. американската компания отказала да продаде стоките си на брокер в Германия, за да предотврати препродажбата им в четири страни (специално шоколадови продукти) поради разликата в цените, обясни ЕК, добавяйки, че Mondelez също е спрял доставките на такива продукти в Холандия, за да предотврати те да бъдат внесени в Белгия.

Още: Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

"С днешното решение установяваме, че "Монделийз" незаконно е ограничила трансграничните продажби в ЕС. Компанията е направила това, за да поддържа по-високи цени на продуктите си в ущърб на потребителите", каза Маргрете Вестагер, еврокомисарят по въпросите на конкуренцията.

Портфолиото на "Монделийз"

Сред продуктите на американския гигант има много популярни в цял свят, а и в България, марк - например бисквитите "Орео" (Oreo) и шоколадите "Тоблерон" (Toblerone).

Още: ЕК: Meta е нарушила антитръстовите правила на ЕС, компанията отрича

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес