Икономиката на Украйна се сви с над 30% през 2022 г.

1554
Икономиката на Украйна се сви с над 30% през 2022 г.
Снимка: iStock

Икономиката на Украйна се е свила с над 30% през 2022 година след инвазията на Русия, която доведе до унищожаване на инфраструктура, удари бизнеса и увреди сериозно ежедневните обществени и икономически процеси в страната, според украинското икономическо министерство.

„По време на 2022, украинската икономика претърпя най-големите загуби и щети в историята от нейната независимост”, посочи икономическия министър на Украйна Юлия Свириденко, предава CNN.

Прогнозираното свиване от 30.4% в брутния вътрешен продукт на Украйна все пак е по-добър резултат от очакванията на редица експерти и институции, след като Русия нахлу в страната през февруари миналата година. Тогава мнозина прогнозираха украинската икономика да запише спад от порядъка на 40-50%.

„Успехите на украинските отбранителни сили на бойното поле, координираната работа на правителството и бизнеса, несломимият дух на населението, скоростта на възстановяване на разрушена/повредена критична инфраструктура от местни служби, както и систематична финансова подкрепа от международни партньори ни позволи да удържим икономическия фронт и да продължим да вървим към победа”, казва Свириденко.

Икономическото министерство предупреди, че ракетните удари от страна на Русия „продължават да показват натиск над бинес настроенията и активността” през декември.

През 2021 година, украйнската икономическа продукция възлизаше на около 200 млрд. долара, ръст от 3.4% спрямо предходната година, според данни на Световната банка.

Щети и устойчивост

Перспективите пред икономика на Украйна се сринаха след руският президент Владимир Путин нареди атака над страната преди 10 месеца, предизвиквайки смъртта на хиляди цивилни граждани, изселване на милиони други и причинявайки щети за стотици милиарди долари.

Енергийната инфраструктура на страната бе ударена особено тежко в последно време, тъй като силите на Путин се опитват да оставят украинските градове на тъмно и студено през зимата.

Разходите за реконструкция и възстановяване на Украйна биха възлизали на 349 млрд. долара към края на месец септември миналата година, според оценка на Световната банка, Европейската комисия и украинското правителство. Продължаващите боеве до днес са увеличили тази цифра.

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 05.01. - В Русия критикуват професионализма на армията си

Изминаха повече от 10 месеца от старта на войната в Украйна. За тази период нещата на фронта постепенно стигнаха до състояние на равнов...

Все пак икономиката на страната се оказа по-устойчива спрямо първоначалните прогнози.

Руската окупация е концентрирана в източната и южната част на страната. Останалата част „е измислила как да продължи”, казва Тимъти Аш, старши стратег развиващи се пазари в BlueBay Asset Management.

„Тя премина от мирновременна икономика към военновременна икономика.”, казва той.

Възстановяването на железниците, сградите и електрическите системи подпомага икономическото производство. БВП на Украйна може да запише ръст през 2023 година спрямо ниската база от 2022 година, става ясно от думите на Аш.

Особено важно е, че финансовата инфраструктура на страната остава непокътната, позволявайки на граждани и бизнес да реализират разплащания.

Какво е БВП и как се изчислява?

Терминът БВП често бива възприеман като показател за развитието на дадена икономика. Това не е погрешно схващане, тъй като моделът пред...

Правителството може да събира данъци и да набира средства в подкрепа на войската си.

„Банковата система е силна и оперира без функционални лимитации по време на цялата война”, казва Андрий Пишний, гуверньор на Централната банка на Украйна, пред Международния валутен фонд.

„Почти всички банки, не само системно значимите банки, продължава да работят. Това е голямо предимство за Украйна.”, добавя той.

Десетки милиарди долари под формата на чуждестранна помощ от Запада също е изиграла важна роля, позволявайки на правителството да продължи да осигурява услуги.

Сделката с Русия за възобновяване на доставките на зърно чрез Черно море помогна на големия земеделски сектор в Украйна през последните месеци. Но износът на храни като пшеница остава доста под нивата от преди войната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com