Илон Мъск: Три проблема трябва да бъдат решени преди да придобия Twitter

2576
Илон Мъск: Три проблема трябва да бъдат решени преди да придобия Twitter
Снимка: Getty Images

Изминаха 2 месеца откакто гръмна новината, че най-богатият човек в света Илон Мъск ще придобие социалната медия Twitter срещу 44 млрд. долара. Процесът по финализиране на дадена сделка обаче обикновено изисква доста време. Още повече, че новината разбуни духовете в САЩ, тъй като според някои Илон Мъск може да навреди на свободата на словото, а според други – милиардерът би се сдобил с прекалено голямо влияние.

Какво обаче мисли самият Илон Мъск? Според изпълнителния директор на Tesla и SpaceX, за да бъде финализирана сделката първо трябва да се решат три основни проблема, пише CNBC.

Илон Мъск купува Twitter за 44 милиарда долара

Илон Мъск постигна споразумение с борда на директорите на Twitter да купи социалната мрежа за 54,20 долара на акция. Това прави обща ст...

Съдбата на сделката стана доста несигурна през последните месеци, след като Мъск заплаши да се оттегли от споразумението, посочвайки проблеми с броя на фалшивите акаунти (регистрации на потребители, бел. ред.) в платформата. Ако това се случи, милиардерът ще трябва да плати 1 млрд. долара обезщетение за разваляне на сделката, като рискува срещу него да бъде повдигнато и съдебно дело.

Говорейки по време на събитие през тази седмица, организирано от Bloomberg, Мъск заяви, че има няколко „нерешени въпроси”, които трябва да бъдат разрешени преди да може да се пристъпи към финализиране на сделката.

Фалшиви акаунти

Мъск не остави в тайна притесненията си относно броя на фалшивите акаунти в Twitter. Опитите за манипулиране на социалните платформи в интернет чрез фалшиви регистрации и ботове не са нещо ново, но Мъск заяви, че иска повече яснота от Twitter за точния брой на реалните потребители.

Публично оповестените данни от Twitter посочват, че фалшивите и спам акаунтите оформят по-малко от 5% от активни потребители на дневна база, които подлежат на монетаризация.

Мъск обаче изразява съмнение относно тази цифра. „Все още очакваме решение по този въпрос, като въпросът е доста значителен”, казва Мъск.

Илон Мъск иска служителите да се върнат в офиса или да се „преструват, че работят“ другаде

Илон Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla, е казал на служителите да се върнат в офиса или да се „преструват, че работят...

През миналата седмица, Брет Тайлър, независим председател на борда на Twitter, коментира, че мениджмънта на компанията остава „ангажиран към трансакцията при уговорените условия”.

Дългово финансиране

Второто основно препятствие пред финализиране на сделката за Twitter, според Мъск, е размерът на дълга, който е необходим за финансиране на придобиването.

През месец май милиардерът се ангажира да плати 33.4 млрд. долара в брой на компанията. Той получи и обещание за дялово финансиране в размер на 7.1 млрд. долара от инвеститори включващи съоснователят на Oracle Лари Елисън и борсата за криптовалути Binance.

По думите на Мъск, останалата част от нужната сума ще бъде осигурена чрез банкови заеми. Въпреки, че Мъск е най-богатият човек в света, голяма част от състоянието му е под формата на акции в Tesla. Той е продал и заложил милиарди под формата на акции на Tesla като обезпечение на заемите.

Зелена светлина от акционерите

Третият основен проблем пред сделката е нуждата от одобрение от страна на акционерите на Twitter. Очаква се инвеститорите да гласуват по темата в края на месец юли или в началото на месец август тази година.

Мистерия за 21 млрд. долара: Откъде Илон Мъск ще намери пари в брой за да купи Twitter?

Илон Мъск и Twitter постигнаха споразумение, според което най-богатият човек в света ще придобие социалната мрежа за сумата от 44 млрд....

Дали Илон Мъск ще получи достатъчно подкрепа от акционерите засега остава неясно.

През миналия месец, някои акционери на Twitter заведоха дело срещу Мъск и самата компания заради хаосът около сделката.

„Ще се събере ли дълговата част? И ще гласуват ли тогава акционерите "за”?”, посочи Мъск.

Тези въпроси, заедно с броя на фалшивите акаунти, са „трите неща, които трябва да бъдат разрешени преди трансакцията да бъде завършена”, добавя милиардерът.

Още: Коя е най-добрата инвестиционна стратегия според милиардера Илон Мъск

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com