Как икономиката на Великобритания се промени по време на 70-годишното управление на кралицата?

5741
Как икономиката на Великобритания се промени по време на 70-годишното управление на кралицата?
Снимка: Getty Images

Икономиката на Великобритания през 2022 г. е неразпознаваема за онези, които си спомнят коронацията на кралица Елизабет II преди 70 години.

Маслото, беконът и месото се разпределят по дажби през 1952 г., когато британската икономика все още понася последствията от Втората световна война.

Парите се броят в шилинги, мъжете носят вратовръзки дори в почивните дни, а посетителите на кръчми могат да се насладят на халба бира само за 6 пенса, предава Bloomberg.

Днес костюмите и парите в брой са много по-малко позната гледка в британския пъб, докато виното и джинът са станали много по-популярни питиета. За закупуването на къщите, за които някога е бил достатъчен доходът на един човек, вече трябва да работят двама.

Все още някои проблеми от онази епоха остават познати. Инфлацията е 11,2%, когато Елизабет II става кралица. Това е и прогнозата, което икономистите очакват да се сбъдне по-късно тази година.

Великобритания като цяло е забогатяла. Кохортата, родена през 1952 г., е имала доходи, по-високи от средните на другите свои съграждани през целия си живот, сочат данни на Института за фискални изследвания. За седем десетилетия средната продължителност на живота се е увеличила със седем години.

Всяка година кралица Елизабет II прави коледно обръщение към своите поданици;

Източник: Getty Images

Междувременно икономиката претърпява редица възходи и падения. Въпреки петролните сътресения, валутните кризи, финансовите сривове, излизането на Великобритания от Европейския съюз и пандемията, преобладаващата тенденция е тази на растеж.

Голяма част него е подхранена от бума на услугите, който процъфтяват с отслабването на производствения сектор. След като дерегулацията в банкирането направи Великобритания глобален финансов център, делът на работните места във фабриките, намалява до едва 7%, от почти 30% през 1952 година.

Най-голямата промяна в икономиката на Великобритания

Никъде трансформацията на Великобритания не е била по-очевидна, отколкото на пазара на жилища. Средната цена на жилищата е скочила от по-малко от 2000 британски лири, което се равнява на около 60 000 британски лири днес, до рекордните 270 000 британски лири, сочат данни на Nationwide Building Society.

Това означава, че жилищното строителство е изпреварило значително инфлацията и растежа на доходите. В някои години сферата е генерирала повече богатство за собствениците на жилища, отколкото последните са печелили от заетостта си.

Кралица Елизабет II и министър-председателят Уинстън Чърчил (вляво от нея), чийто втори мандат е в периода 1951-1955 г., в Бъкингамския дворец, 03.12.1952 година;

Източник: Getty Images

Тези увеличения заложиха нови изисквания към финансите на хората, които купуват имоти. Много семейства сега се нуждаят от два дохода, за да си позволят жилище, докато през 1952 г. дом осигуряват основно заплатите на мъжете.

Собствеността на жилища нарасна през втората половина на миналия век. Промяната се ускори при Маргарет Тачър, която популяризира визията си за „демокрация на собствеността“, като насърчи общинските наематели да купуват домовете си през 80-те години.

Британците ще похарчат стотици милиони за платинения юбилей на кралицата

От празненства на открито до колекционерски предмети, Великобритания е готова да похарчи стотици милиони за кралски сувенири,...

Тенденцията обаче се обръща през последните 20 години поради рязкото увеличение на цените на жилищата. Скокът в цените на жилищата през последното десетилетие е подсилен от рекордно ниските лихвени проценти. Откакто е основана през 1694 г., лихвеният процент на Банката на Англия никога не е падал под 2%, което се променя през 2009 година.

След това идват финансовата криза, последвана от период на бавен растеж и пандемията. Банката на Англия отговори с натиск на лихвите близо до нулата и купуване на облигации. Сега, когато инфлацията е достигнала 40-годишен връх, e време да дойде краят на тази ера.

За тези 70 години средното ниво на инфлацията е едва 5%, а цените през периода са отбелязали ръст от почти 24 пъти.

Великобритания вече не е търговската сила, каквато беше. През 1960 г. тя е отговорна за почти 9% от световния износ на стоки. Сега делът е малко повече от 2%.

Спадът дойде, тъй като производството се измести към икономики с по-ниски производствени разходи като Китай. Допълнителен период на слабост бе причинен от Брекзит, като износът се възстановява от пандемията по-бавно, отколкото в съседните страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com