Как историческата суша в Европа заплашва икономиката на континента?

4219
Как историческата суша в Европа заплашва икономиката на континента?
Снимка: FelixMittermeier / Pixabay

В разгара на сухото лято и топлинните рекорди в цяла Европа, реките на континента пресъхват.

Рейн – стълб на германската, холандската и швейцарската икономика от векове, се очаква да стане непроходим в една от ключовите си точки по-късно тази седмица, което ще окаже сериозно негативно влияние на доставките от дизелово гориво и въглища. Дунав, втората най-дълга река в Европа, също пресъхва, а това, от своя страна възпрепятства доставките на зърно и горива, предава Bloomberg.

Високите температури не нанасят поражения само върху транспорта. Енергийната криза във Франция се влоши, след като температурата на водите на Рона и Гарона стана твърде висока, за да охлаждат реките ядрени реактори. Нивото на По в Италия, която напоява оризища, стана опасно ниско и застраши тазгодишната земеделска продукция.

Ръст в продажбите на руски петрол в Южна Европа

Южна Европа все по-често се обръща към покупката на руски петрол преди ембаргото върху черното злато от федерацията да влезе в сила сле...

Проблемите в морския транспорт идват в момент, в който континентът се намира на ръба на рецесия. Инвазията в Украйна пък допълнително подхранва инфлацията чрез ограничения в хранителните и енергийните доставки. Така само четири години след историческото временно спиране на корабоплаването по река Рейн, Европа се изправя отново пред сходен проблем.

Транспортът на стоки по реките на континента налива около 80 млрд. долара в икономиката на Европа, сочат данни на Евростат. Това обаче не е единствената им важна функция.

Не става дума само за търговия, „а за напояване и толкова много други неща“, казва Сесил Азевард, директор във френския оператор на речни навигационни системи VNF. „Реките са част от нашето наследство“.

Сегашните условия се очаква да нанесат много по-тежък удар по икономиките на континента в сравнение със загубите възлизащи на 5 млрд. евро, причинени от временното спиране на корабоплаването по Рейн през 2018 г., смята Алберт Ян Сварт, транспортен икономист в ABN Amro Bank NV.

Нивото на Рейн на запад от Франкфурт се очаква да спадне до 40 сантиметра в петък. На това ниво баржите на практика не могат да плават. Предвижда се водата да падне до 37 сантиметра на следващия ден, съобщава Германската федерална администрация по водни пътища и корабоплаване в сряда.

Може ли мащабен инфраструктурен проект в Италия да съживи европейската икономика?

Приемайки предизвикателството за съживяване на Европейската икономика, Италия се превръща в реципиент на огромни инвестиции, като стран...

По Рейн се осъществява част транспортирането на въглища за германските електроцентрали, които са необходими, за да компенсира твърдото гориво намалените руски доставки на газ.

Реките във Франция пък не могат да охлаждат ядрените реактори в момент, в който само около половината централи работят, а останалите са изключени за поддръжка.

Сушата е само един израз от задълбочаването на климатичните проблеми. Алпийските ледници са началото на много от европейските реки, а топенето на първите оголва планинските скали. Така скалата поглъща слънчевата топлина - вместо да я отразява, както го правят ледниците – и процесът на топене се ускорява. Учените очакват ледената покривка на Алпите да намалее наполовина до 2050 г., като почти всички ледници ще изчезнат до края на този век.

Свръхексплоатацията също вреди на речните системи. Около 58 млн. души живеят в района на Рейн, а водите ѝ се използват за битови нужди, напояване и производство на електроенергия.

Проблемите не са концентрирани единствено в Германия. Заради рекордната суша Франция наложи ограничения на потреблението на вода в почти цялата страна, а земеделските производители намалиха насажденията в долината на река По, която спадна до най-ниското си ниво от 70 години и около която се отглежда около 30% от селскостопанската продукция в Италия.

Световната консумация на въглища е напът да се върне до рекордните нива от 2013 г.

От началото на войната в Украйна множество страни са изправени пред нововъзникнала енергийна криза, характеризираща се с намалени енерг...

Последва обявяването на извънредно положение в пет северни и централни региона на Италия. Около една трета от нейното селскостопанско производство, едно от най-големите в ЕС, е изложено на риск от суши и проблеми с напояването.

В Източна Европа пък България, Румъния и Сърбия започнаха драгирането на река Дунав, като най-критичните точки остават в района на Зимнич.

„Това е най-сериозната ситуация, пред която сме се изправяли през последните 20 години“, казва Габриел Течера, директор в Transport Trade Services, най-голямата компания за речни товарни превози в Румъния.

Освен транспортният сектор, туризмът също бива повлиян от негативното въздействие. В края на юли 135-метровият круизен кораб Adora пътуващ от делтата на река Дунав към Пасау, Германия не успя да завърши курса си. С падането на нивото на реката туристите трябваше да вземат полет от Букурещ.

Корабоплаването по Дунав е от решаващо значение и за доставките на въглища, казва министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович.

Гигант в морския транспорт ще използва платна, за да намали вредните емисии

Отправяйки поглед към древната технология на корабоплаването, Cargill, един от най-големите чартьори на кораби в света, ще добави най-с...

Поддържането на доставките на петрол и петролни продукти през по-тесните участъци на река Дунав е надпревара с времето, добавя той, обещавайки, че ще бъде извършено почистване на дъното на реката след няколко седмици.

Още по-голямата ирония е, че реките са важна част от усилията на ЕС за борба с изменението на климата. В своите планове за зелен преход ЕК цели да увеличи преноса на стоки посредством речен и морски транспорт на къси разстояния с 25% до 2030 г. Усилията са подкрепени от фонда „Хоризонт Европа“ с общ бюджет 95.5 млрд. евро.

В опит да избегне прекъсване на корабоплаването, Германия предприема мерки като драгиране и използване на системи за ранно предупреждение. Страната също така обмисля възможността да разчита на резервоари, които изпускат вода и така компенсират намалените потоци от ледниците.

Въпреки това проблемите остават. Инес Флорес, която има туристическа компания, предлагаща обиколки с лодка по дефилето Вердон – район, известен още като френския Гранд Каньон, прекратява дейността си на един от двата плажа, на които работи.

„Никога не съм виждала нещо подобно“, казва тя. „Това се случва заради изменението на климата. Това се случва заради всички нас”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Брюксел се готви да наложи мита за руско зърно

Цената на петрола смени курса, след увеличените доставки от Русия

Арменските банки казват "сбогом" на руските карти "Мир"

Еврото пое нов курс в началото на седмицата

Япония повиши основната лихва до нула

В Европа са 4 от 5-те най-предпочитани от инвеститорите дестинации

Цената на петрола пак ще гони 100 долара за барел: Притеснителна прогноза от американска банка

Страната, която готви най-големите избори в света

ЕС е предвидил 7,7 млрд. евро за хуманитарни помощи през 2024 г.

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...