Как основателят на Twitter стана милиардер от странични проекти

3706
Как основателят на Twitter стана милиардер от странични проекти
Снимка: Getty Images/Guliver

Съоснователят на Twitter Джак Дорси се оттегли от поста изпълнителен директор в началото на тази седмица, 15 години след като компанията стартира дейност. Той напуска позицията с лично състояние в размер на 11.8 млрд. долара. Това е близо 10 пъти повече спрямо състоянието, което имаше преди десетилетие. Основната причина за натрупването на тази внушителна сума обаче не се дължи на успеха на Twitter, пише Forbes.

Голяма част от богатството на Дорси – цели 88%, идва от неговия дял в размер на 11% във финтех компанията Square, която осигурява възможност за разплащания с кредитни карти на представителите на дребния бизнес и притежава приложението за парични трансфери CashApp.

Цената на акциите на Square записва троен скок от януари 2020 година насам до грубо 213 долара за брой. Една от причините за поскъпването е придобиването на приложението CashApp, което добави 12 млн. потребители през 2020 година.

45-годишният Дорси съосновава Square през 2009 година заедно с Джим МакКелви и моментално поема ролята на изпълнителен директор, което се случва само няколко години след като става един от основателите на Twitter.

След като бива уволнен от позицията на изпълнителен директор на Twitter през 2008 година, Дорси успява да направи успешно завръщане през 2015 година – същата година, в която Square става публична компания.

В рамките на 6 години Дорси управлява и двете компании едновременно – нещо рядко в света на големия бизнес. Навярно най-доброто сравнение е Илон Мъск, който заема шефската позиция в две компании едновременно, а именно Tesla и SpaceX.

Високото ниво на натоварване обаче се отплаща повече от подобаващо на Дорси. За първи път предприемачът става милиардер, присъединявайки се към класацията на Forbes за 400-те най-богати американци, през есента на 2012 година. Тогава Дорси притежава 1.1 млрд. долара, които се дължат на дяловете му в Twitter, който все още не листнал акциите си на борсата.

Нетното състояние на Дорси нараства до 6.3 млрд. долара през октомври 2018 година, преди да намалее до 2.6 млрд. долара през април 2020 година , когато пандемията за кратко потопи борсите в червено.

Богатството на Дорси се увеличава значително по време на възстановяването на пазара в периода април 2020 – ноември 2021 година. Личното състояние на милиардера се увеличава с над 9 млрд. долара, като пикът е през октомври, когато нетното богатство на Дорси достига 14.9 млрд. долара.

Джак Дорси е известен с ексцентричните си начинания и подход; Снимка: Getty Images

В наши дни, дяловете на Дорси в Twitter му носят богатство в размер на 850 млн. долара. Критиците на предприемача го обвиняват за липсата на растеж на Twitter. Когато компанията стана публична през 2013 година, платформата отчиташе 100 млн. активни потребители дневно.

Според отчета за последното тримесечие, Twitter регистрира 211 млн. дневни активни потребители, които подлежат на монетаризация. Това прави платформата по-малка от Instagram, Facebook и TikTok. Освен това компанията отчете загуба в размер на 537 млн. долара през третото тримесечие на тази година, спрямо печалба от 29 млн. долара за същия период на миналата година.

Критиците посочват ролята на Twitter за разпространяването на фалшиви новини и това, че взе решение да забрани профила на предходния президент на САЩ Доналд Тръмп след сблъсъците от 6 януари в сградата на конгреса във Вашингтон.

Шефът на Twitter подаде оставка

Джак Дорси, съосновател и лице на Twitter, се оттегли от поста изпълнителен директор, като решението му влиза в сила моментално, обявих...

През месец март, федералната власт подложи под натиск Дорси, Марк Зукърбърг, основател на Facebook и Сундай Пичар, шеф на Google, на редица теми, от фалшиви новини, свързани с ваксини до времето, което децата прекарват пред екраните.

Дорси, който два пъти е прекъсвал висшето си образование, има сертификат за масажист и опит като любител моден дизайнер, прилага интересен подход към филантропските си начинания.

През април 2020 година, милиардерът се ангажира да дари близо 1/3 от дяловете си в Square (сума, която към онзи момент възлизат на стойност около 1 млрд. долара) чрез фонд, който цели да финансира отпускането на Covid-19 помощи, проекти свързани със здравеопазването и образованието на момичета, както и опити за въвеждане на безусловен базов доход.

Година и половина по-късно предприемачът е преполовил намеренията си да дари 1 млрд. долара, сочи справка в публичен файл в Google Doc, който Дорси поддържа за да следи как вървят даренията му.

Джак Дорси ще остане изпълнителен директор на Square, като освен това ще бъде част от борда на директорите на Twitter до май 2022 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com