Коалицията в Германия разреши споровете за климата

1282
Коалицията в Германия разреши споровете за климата
Снимка: Getty Images

"Заслужаваше си", написа германският канцлер Олаф Шолц в Туитър във вторник вечерта, визирайки маратонската среща на ръководството на управляващата коалиция (СДПГ, Зелените, СвДП), в резултат на която беше изготвен документ от 16 страници "за защита на климата и ускоряване на планирането": Законодателството в областта на климата се смекчава, планът на Министерството на финансите за постепенно премахване на горивата от нефт и газ от 2024 г. се забавя, а тол таксите за камиони се увеличават, за да се финансират инвестициите в железниците.

Финално в ЕС: Стоп на продажбата на коли с въглеродни емисии от 2035 г.

Срещата на ръководствата на трите партньора, започнала в неделя следобед, беше прекъсната на следващата сутрин, за да могат канцлерът и някои министри да заминат за Нидерландия, и продължи вчера, като целта беше да се изгладят различията между партиите по основни въпроси на държавното планиране.

Що се отнася до амбициозния план на "зеления" вицеканцлер Роберт Хамбек за задължителна подмяна на горивата от нефт и природен газ при отоплението на сградите, в окончателния текст се посочва, че "няма да има задължение за подмяна на съществуващите уреди за отопление, а само спецификации за нови инсталации " и се говори за "отворен подход към технологиите", посочи лидерът на Либералната партия (FDP) и министър на финансите Кристиан Линднер - един от най-силните критици на плана на Хамбек.

Миналата година правителството се съгласи, че от 1 януари 2024 г. всяка отоплителна инсталация, която предстои да бъде инсталирана, трябва да работи поне на 65% с енергия от възобновяем източник, а съответният проектозакон на министерствата на икономиката и на жилищното строителство и градоустройството предизвика интензивни протести през последните седмици. Ще има и повече преходни периоди за подмяна на уредите, но и щедро финансиране. "Няма да оставим никого", увери лидерът на Социалдемократическата партия (СДП) Ларс Клингбайл.

Politico: Сблъсък между Германия и Франция застрашава зелените амбиции на ЕС

Двата най-големи звяра в Европейския съюз - Германия и Франция - отново влязоха в надпревара, която може да се отрази зле не само на кр...

Според решенията на правителствените партньори тол таксите за камиони ще бъдат увеличени, за да има повече възможности за финансиране на инвестициите в железниците. 80% от приходите от пътни такси ще отиват за разширяване на мрежата, заяви лидерът на Зелените Рикарда Ланге и оцени нуждите от финансиране на железниците до 2027 г. на 45 млрд. евро.

Споразумението включва и разширяване на мрежата от магистрали, което обаче трябва да бъде съпроводено със съответно разширяване на използването на слънчева енергия за тяхното осветление. "Нито един километър магистрала не трябва да бъде построен, без да се изчерпят възможностите за инсталиране на възобновяеми енергийни източници", се подчертава в документа за споразумението. Освен това, от 2030 г. нататък ще бъде разрешено да се закупуват само превозни средства с нулеви емисии за обществените автопаркове, а за да се постигне целта от 15 милиона електрически автомобила по германските пътища до 2030 г., ще бъде разширена инфраструктурата на зарядните станции, като на бензиностанциите ще бъдат инсталирани бързи зарядни устройства.

Целта на Германия за климатична неутралност остава 2045 г., посочват правителствените партньори, но те ще се стремят към "отрицателни" емисии още през 2035 и 2040 г. Както е уточнено, оттук нататък ситуацията с емисиите трябва да се контролира с "многогодишно цялостно изчисление", а не чрез разглеждане на резултатите в отделни области.

Правителството също така ще се стреми да насърчава по-бързото инсталиране на възобновяеми енергийни източници и в този контекст ще даде на общините повече правомощия да одобряват например наземни вятърни турбини. Наред с другото, местната администрация трябва да може да определя зони за вятърни паркове, дори ако това не е предвидено в плановете на района.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Европейски борси се сринаха, ето причината

Китайската икономика поднесе изненада в началото на 2024 г.

След изненада вчера данните за растежа на Китай обърнаха посоката на цената на петрола

Еврото достигна неочаквани нива в началото на седмицата

Бъдеще на съсипани коли: Русия мисли да прави по-нискокачествен бензин

Източноевропейци купуват имоти на Запад, докато Путин засилва "войната на нерви"

Обрат: Цената на природния газ тръгна в неочаквана посока

След атаката на Иран: Изненада при цената на петрола

Еврото е на невиждани скоро нива спрямо долара

Австрия представи проект за пълно спиране на руския газ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com