Финално в ЕС: Стоп на продажбата на коли с въглеродни емисии от 2035 г.

3908
Финално в ЕС: Стоп на продажбата на коли с въглеродни емисии от 2035 г.
Снимка: iStock

Страните от Европейския съюз одобриха окончателно исторически закон за прекратяване на продажбите на нови автомобили, отделящи емисии на въглероден диоксид (CO2), от 2035 г. До решението се стигна във вторник, след като Германия получи изключение за автомобили, задвижвани с е-горива.

Одобрението на министрите на енергетиката на страните от ЕС означава, че основната европейска политика за климата по отношение на автомобилите вече може да влезе в сила. Това ще стане след седмици забавяне, причинено от противопоставянето на Берлин.

ЕП прие задължителни годишни намаления на емисиите, ето колко са за България

Европейският парламент прие във вторник преразглеждането на т.нар. Регламент за разпределяне на усилията, определящ задължителни годишн...

Законът на ЕС изисква от 2035 г. всички продавани нови автомобили да имат нулеви емисии на CO2, а от 2030 г. - 55% по-ниски емисии на CO2 в сравнение с нивата от 2021 г. Целта е да се стимулира бързата декарбонизация на новите автомобилни паркове в Европа.

Въпреки това Европейската комисия обеща да създаде правен път за продължаване на продажбите на нови автомобили, които се задвижват само с е-горива, след 2035 г. - именно по искане на Германия.

Решението е част от пакета "Подготвени за Цел 55 през 2030 г.". Това е план на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. в съответствие с Европейското право за климата. Целта е до 2050 г. пък да се постигне пълна въглеродна неутралност. Транспортът е отговорен за почти една четвърт от емисиите в ЕС.

Очакваше се политиката на ЕС да направи невъзможна продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене на територията на блока от 2035 г. нататък. Но изключението, извоювано от Германия, предлага потенциален спасителен пояс за традиционните автомобили, въпреки че е-горивата все още не се произвеждат в голям мащаб, пише "Ройтерс".

Тяхното производство става чрез синтез на уловени емисии на CO2 и водород, произведен с електричество без CO2. Е-горивата се смятат за въглеродно неутрални, тъй като отделяният при изгарянето на горивото CO2 се балансира от CO2, който се отстранява от атмосферата за производството на горивото.

Съгласие в ЕС кога и къде ще се изграждат зарядни станции с алтернативни горива

Европейският парламент и шведското председателство на Съвета на ЕС постигнаха съгласие по задължителни национални цели за изграждане на...

Полша гласува против закона във вторник. България, Италия и Румъния се въздържаха.

Варшава нарече закона нереалистичен и заяви, че той рискува да увеличи цените на автомобилите, докато Италия искаше колите, използващи биогорива, също да бъдат освободени от поетапното спиране на емисиите през 2035 г.

Porsche и Ferrari са сред поддръжниците на е-горивата, които според тях са начин да се избегне натоварването на автомобилите с тежки батерии.

Други производители, сред които Volkswagen, Mercedes-Benz и Ford, залагат на електрическите превозни средства с батерии, за да намалят въглеродните емисии. Някои фирми призоваха страните от ЕС да не отлагат поетапното премахване на автомобилите през 2035 г.

Във вторник министрите на енергетиката на ЕС се споразумяха също така да удължат срока на доброволната цел за ограничаване на потреблението на газ с 15% за 12 месеца, за да се подготвят за следващата зима без руско синьо гориво.

Словенците не желаят да се откажат от колите си, за да намалят въглеродния си отпечатък

Словенците не проявяват особено желание да променят начините си на придвижване, ако това засяга комфорта им и спестяването на време. То...

Някои представители на ЕС очакваха министрите да се заемат със спора дали ядрената енергия трябва да се отчита при постигането на целите на ЕС за възобновяема енергия. Това е въпрос, който разделя държавите и заплашва да забави основната политика на блока за възобновяема енергия.

ОЩЕ: Politico: Сблъсък между Германия и Франция застрашава зелените амбиции на ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия стреля с ракети "Кинжал" срещу газохранилище в Украйна: Масирана атака

В Естония ще се гласува и по мобилен телефон

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 08.05 - Половината севернокорейски ракети, изстреляни от Русия, са се взривили във въздуха

Нефтена база в Луганск е в пламъци след украинска атака (ВИДЕО)

"От камък е!": Рускиня възхвалява бицепса на Кадиров, той едва се държи на краката си (ВИДЕО и СНИМКИ)

Париж обвини Техеран, че задържа френски граждани като заложници

Обстрел срещу руския град Таганрог (ВИДЕО)

Вредни ли са газовите печки и котлони?

Германците трупат тонове злато - съкровищата им растат с кюлчета, монети и бижута

Доклад: Половината севернокорейски ракети, изстреляни по Украйна, са се взривили във въздуха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа