Коя е най-добрата защита срещу инфлацията според милиардера Уорън Бъфет

37198
Коя е най-добрата защита срещу инфлацията според милиардера Уорън Бъфет
Снимка: Getty Images

Инфлацията е сковавала световната икономика, като всичко около нас поскъпва с бързи темпове – от горивата до хранителните стоки. Избягването на инфлацията е особено трудно начинание, като на практика хората нямат особено много ходове да защитят спестяванията си от обезценяване.

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет обаче не мисли така. Милиардерът и изпълнителен директор на Berkshire Hathaway смята, че във времена на висока инфлацията хората могат да предприемат определени действия за да се защитят от негативните ѝ ефекти.

В реч по време на годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway , Бъфет повтори съвета, който дава от дълги години, че една от най-силните защити срещу инфлацията е усъвършенстването на вашите способности и полагането на усилия да бъдете сред най-добрите в сферата на вашата професия.

„Най-доброто нещо, което можете да направите е да бъдете изключително добър в нещо.”, казва 91-годишният милиардер, цитиран от CNBC.

Давайки примери с професии като лекар и адвокат, Бъфет посочва, че хората „ще ви дадат част от това, което произвеждат в замяна на това, което предоставяте”.

97-годишен милиардер: Времената са дори по-луди от дотком балона

97-годишният милиардер Чарли Мънгър коментира по време на конференция, че пазарите са силно надценени на места, като настоящата обстано...

Според него, уменията за разлика от валутите са защитени от инфлация. Ако човек притежава умение, за което има търсене, то ще остане търсено независимо каква е стойността на долара.

„Каквито и качества да имате, те не могат да ви бъдат отнети.”, казва Бъфет, добавяйки, че инфлацията няма как да провокира загуба на умения.

Според Бъфет, най-добрата инвестиция е човек да развива собствените си умения.

„Най-добрата инвестиция е всяко нещо с което развиваш сам себе си, а това изобщо не се облага с данъци”, казва милиардерът.

Думите на Бъфет звучат сходно със съвета, който сподели през 2009 година по времето на световната финансова криза, когато бе на 78-годишна възраст. Тогава Бъфет отново посочи, че „най-доброто нещо е да инвестираш в себе си”.

Четири държави се сдобиха с милиардери за първи път, България е сред тях

През настоящата 2022 година броят на милиардерите по света намалява с 87 души, сочи най-новото издание на класацията на Forbes за най-б...

Милиардерът заяви през 2009 година и коя е втората най-добра инвестиция. Според него, следващото най-добро нещо е инвестиция в „чудесен бизнес”, който произвежда продукти, към които има търсене независимо от представянето на щатския долар.

Той използва компания като Coca-Cola за пример, казвайки, че хората ще искат да консумират любимата си безалкохолна напитка и през идните десетилетия, като инфлацията не играе никаква роля в техните потребителски решения.

„Няма никаква разлика независимо какво се случва с нивото на цената”, посочи Бъфет, добавяйки, че хората ще продължат да плащат за продуктите, които харесват.

Уорън Бъфет притежава лично състояние от 116.4 млрд. долара, което го прави шестият най-богат човек в света, сочат данните на Forbes.

Още: Най-голямото управляващо дружество в света: Войната в Украйна сложи край на глобализацията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com