Кристин Лагард: ЕЦБ трябва да спре инфлацията

2095
Кристин Лагард: ЕЦБ трябва да спре инфлацията
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската централна банка е твърдо решена да попречи рязкото покачване на инфлацията да се превърне в норма. Това заяви нейният президент Кристин Лагард днес, добавяйки, че пандемията от коронавирус и руската инвазия в Украйна оказват траен натиск върху цените.

Двата шока доведоха до повишаване на потребителските цени, което е "много по-високо и по-трайно" от очакваното, заяви Лагард в реч във Франкфурт, като добави, че централната банка трябва да гарантира, че високата до небето инфлация няма да стане постоянна. "Това е, което ЕЦБ прави", каза Лагард.

ЕЦБ не очаква инфлацията да изчезне скоро, ще се вдигат лихвените проценти

"Очакваме инфлацията да се задържи известно време на нежелателно високо равнище, поради продължаващият натиск от страна на цените на ен...

Инфлацията в еврозоната се покачи до 9,1% през август, което е рекордно високо ниво, като анализаторите прогнозират, че до края на годината тя може да достигне двуцифрено число. На последното си заседание по-рано този месец ЕЦБ повиши лихвените си проценти с рекордно големите 75 базисни пункта, докато се опитваше да укроти скока на потребителските цени.

Шоковото решение дойде само няколко седмици след като банката повиши лихвите за първи път от повече от десетилетие, слагайки край на периода на отрицателни лихвени проценти. Тези агресивни ходове бяха "ключов инструмент, с който сигнализирахме за нашата решимост да върнем инфлацията до целевите за ЕЦБ 2%", заяви Лагард.

В перспектива ЕЦБ очаква да "повиши лихвените проценти допълнително на следващите си няколко заседания", каза тя. Колко бързо и колко далеч ще се повишат лихвите, ще зависи от "инфлационните перспективи", добави тя. 

Рязкото покачване на темповете на инфлация се дължи на икономическите сътресения от пандемията от коронавирус и руската инвазия в Украйна, която доведе до рязко покачване на цените на енергията, каза Лагард.

Защо ЕЦБ чак сега забеляза инфлацията?

Накрая натискът беше станал нетърпим. Инфлацията, която все по-уверено проникваше в еврозоната, явно не беше „временен феномен&ld...

Намаляването на вноса на руски газ "ще има последици през следващите няколко години", поддържайки високи цени на енергията, докато затрудненията, свързани с пандемията, ще доведат до преструктуриране на веригите за доставки в условията на по-високи разходи, каза тя.

Ограниченията на доставките и в двата случая "вероятно ще продължат по-дълго, отколкото в миналото", каза Лагард и добави, че "ще отнеме повече време инфлационните ефекти от тези шокове да отшумят".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com