Къде по света се укриват най-много финанси?

5654
Къде по света се укриват най-много финанси?
Снимка: iStock

За хората, които искат да скрият богатството си, няма по-подходяща страна от САЩ. Това твърди изследване на Tax Justice Network, което класира държавите по степента, в която техните финансови и правни системи помагат на лица и организации да прикриват собственост върху активи, предава Bloomberg.

Резултатите сочат, че в САЩ случаите на предоставяне на финансово укритие са увеличили с почти една трета от 2020 г. насам. САЩ отбелязва най-лошия рейтинг в изследването, откакто то започва да се провежда през 2009 година.

PayPal отговаря пред властите в САЩ за пране на пари

Американските власти са изискали информация от платежната онлайн система PayPal във връзка с течащо разследване за пране на пари, съобщ...

„Тези класации показват как корумпирани участници въоръжават нашата финансова система срещу демокрацията“, каза Иън Гари, изпълнителен директор на базираната в САЩ Коалиция за финансова отчетност и корпоративна прозрачност. „САЩ трябва да оказват по-голяма подкрепа в автоматичния взаимен обмен на информация между страните".

Tax Justice Network заяви, че влошаването на резултата на САЩ се дължи на отказа им да обменят информация с данъчните власти на други страни. Ако САЩ променят подхода си, това ще намали предлагането на укриване на финанси с 40%, се посочва в доклада.

Президентът Джо Байдън направи реформите за прозрачност ключов стълб на външната си политика, обещавайки да се справи с укриването на данъци и прането на пари. През декември министърът на финансите Джанет Йелън каза, че САЩ може да са „най-доброто място за скриване и изпиране на неправомерно спечелени пари“, подчертавайки неотложността на усилията за борба с корупцията.

Според Tax Justice Network пет от страните от Г7 – САЩ, Великобритания, Япония, Германия и Италия – са отговорни за повече от половината случаи, довели до намаляването на глобалния напредък на борбата срещу укриването на финанси.

Германия, която ще бъде домакин на срещата на Г-7 между финансовите министри на 18 май, отбелязва седмия най-лош резултат в изследването поради лошо прилагане на новите закони за прозрачност, се посочва в доклада.

Руски предприемач плати на САЩ над 100 млн. долара глоба за укриване на данъци

Руският бизнесмен Олег Тинков изплати 509 милиона долара на американската държава като част от споразумението с властите й по дело за у...

„Малък клуб от богати държави, които диктуват глобалните правила относно финансите и данъците, е отговорен за улесняването на финансовото укриване и данъчните злоупотреби“, каза Моран Харари, водещ изследовател в Tax Justice Network. „В продължение на десетилетия богатите страни от Г-7 ухажваха милиардери, олигарси и корпоративни гиганти и си затваряха очите, предоставяйки вратички, за да се заобикалят регулациите”.

Докладът е още по-опорочаващ Великобритания, ако вземе под внимание отвъдморските територии, зависими от короната – като Британските Вирджински острови и Джърси. Само с тези юрисдикции, Обединеното кралство е отговорно за 8,9% от всички случаи на финансово укриване в света, според Tax Justice Network. Стойностите достигат до повече от една десета от общите случаи, ако се включи и Великобритания – така резултатът е над два пъти по-голям, в сравнение с този на САЩ.

Според Tax Justice Network богатство възлизащо но около 10 трлн. се съхранява в офшорки. Това е повече от 2,5 пъти стойността на всички доларови и евро банкноти, които в момента са в обръщение по света.

Швейцария, която е на второ място в класацията, отбелязва едва наполовина по-малко случаи на финансово укриване от САЩ, показва изследването. Каймановите острови, които преди това бяха на първо място в класацията, паднаха до 14-то място, след като разкриха данни, които сочат, че мащабът на финансовите услуги, които предоставят на нерезиденти, е по-нисък от очакваното.

Индексът за укриване на финанси оценява финансовата и правна система на всяка страна с оценка от 1 до 100, където оценка от 0 е равносилна пълна прозрачност, а оценка от 100 означава пълна секретност. След това оценката за секретност се комбинира с обема на финансовите услуги, които страната предоставя на нерезиденти, за да се определи колко е вероятно страна да предостави финансово укритие.

Кой град привлича най-много финансови инвестиции в света?

Въпреки, че Великобритания напусна Европейския съюз, Лондон продължава да бъде финансов център, който привлича инвеститорите от цял свя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com