Милиардерите обедняха с близо 2 трилиона долара през 2022 година

1934
Милиардерите обедняха с близо 2 трилиона долара през 2022 година
Снимка: Thinkstock

2022 година не бе никак розова за най-богатите хора в света. След като общото им състояние нарасна с трилиони долари през 2022 и 2021 година, най-заможните хора на планетата бяха ударени от 12 месеца на сътресения на капиталовите пазари, война в Европа и ускорена инфлация, пише Forbes.

Като цяло милиардерите загубиха 1.9 трилиона долара през 2022 година, сочат изчисления на специализираната медия. Общото им състояние намалява от 13.8 трилиона долара в началото на тази година до 11.9 трилиона долара към 9 декември. Броят на милиардерите намалява също – от 2 671 до 2 523 души. Сред изпадналите от милиардерската класация на изданието попадат имена като Сам Банкман-Фрид, Кание Уест и основателят на Rivian Ар Джей Скъриндж.

Кой е Бернар Арно, най-богатият човек в света?

Най-богатият човек в света не използва Twitter. Бернар Арно, френският магнат зад империята за луксозни стоки LVMH, изпревари небезивес...

2022 година бе особено тежка за около 300-те технологични милиардери, чието общо състояние намаля с над 1 трилион долара през периода. След няколко добри години, когато по време на пандемията инвеститорите масово погледнаха към технологичните акции, изстрелвайки нагоре капитализацията на редица компании и стартъпи, ситуацията през изминалата година се разви в противоположна посока.

Компаниите съкращават разходи, освобождават служители и отлагат процедури по първично предлагане на акции (IPO). Книжата на Amazon се сринаха с близо 50%, помагайки за изтриването на над 80 млрд. долара от нетното състояние на основателя си Джеф Безос.

Акциите на Alphabet (собственик на Google) поевтиняха с 36%, което понижи състоянието на съоснователите Лари Пейдж и Сергей Брин с 40 млрд. долара на човек.

Книжата на Microsoft отстъпиха с 27% към 9 декември, което изпари част от богатството на съоснователя на компанията Бил Гейтс и бившият изпълнителен директор Стив Балмър. Гейтс обаче има основен принос за това, тъй като прехвърли 20 млрд. долара към фондацията Bill&Melinda Gates Foundation.

Марк Зукърбърг е загубил около 78 млрд. долара през тази година, след като акциите на Meta Platforms (собственик на Facebook) поевтиняха с 66%.

Милиардерите, които си купиха медии

През последните няколко години се наблюдава тенденция милиардери да инвестират в придобиването на вестници, списания и дори социал...

Най-големият губещ на 2022 година е Илон Мъск, след като акциите на Tesla поевтиняха с 60% през тази година, отчасти заради страховете, че Мъск, който е изпълнителен директор и на компанията, производител на ракети SpaceX, отделя твърде много време и средства за новата си играчка – Twitter, където също се подвизава като изпълнителен директор, поне засега.

Състоянието на Мъск намаля с над 115 млрд. долара през 2022 година, сочат изчисления на Forbes. Той стартира годината като най-богат човек в света с огромна преднина от около 70 млрд. долара пред френският магнат в света на луксозните стоки Бернар Арно.

Мъск загуби първото място, на което вече се намира Арно, по-рано през този месец, като нетното му състояние продължава да намалява.

Американските милиардери са най-големите губещи през тази година, като общото им състояние намалява с около 660 млрд. долара. Освен сериозните загуби на Мъск, за понижението допринасят и редица други милиардери, сред които съоснователят на Nike Фил Найт (спад от 18.3 млрд. долара), бившият шеф на Estee Lauder Леонард Лаудър (-9.8 млрд. долара) и основателят на Rocket Mortgage Дан Гилбърт (-8.1 млрд. долара).

Китай, която бе блокирана от COVID локдауни, протести и свиващото се търсене по света, не изпраща много по-добра година. Китайските милиардери са обедняли с общо 620 млрд. долара, като сред големите губещи влизат съоснователят на Alibaba Джак Ма (-13.1 млрд. долара), който понастоящем живее в Япония след намесата на китайските власти в технологичния сектор на страната, бизнесдамата в строителния сектор Ян Хуян (-11.6 млрд. долара) и магнатът в сферата на бутилираната вода Чжун Шаншан (-11.3 млрд. долара).

Как въглищен магнат изкарва милиарди в свят, който се стреми да стане зелен?

Преди началото на пандемията Лоу Тък Куонг опитал неуспешно да продаде дела си в своята минна компания в Индонезия. След като неуспял д...

Топ 20 на градовете с най-много милионери в света

Междувременно, войната с Украйна, продължава да изтрива богатството на най-заможните руснаци, който бяха ударени от санкции и икономически сътресения, довели до спад от приблизително 150 млрд. долара в общото им нетно състояние.

Все пак не всички записват негативна 2022 година. Няколко нови милиардера се появиха през годината, включително бизнесменът в света на инвестициите и спорта Тод Бьоли и дизайнерът Том Форд.

Годината беше добра за редица милиардери като Колин Женг Хуанг (+11.1 млрд. долара), китайският милиардер зад гигантът в света не е-търговията Pinduoduo и Лоу Тък Куонг (+16 млрд. долара), който е познат като краля на въглищата в Индонезия.

Най-големият печеливш през тази година бе индийският милиардер Гуатам Адани, чието нетно състояние нарасна с 55.1 млрд. долара, след като неговата компания Adani Group, занимаваща се с пристанища, летища, енергия и недвижими имоти, поскъпна внушително. С богатство от 133.9 млрд. долара, той се готви да посрещне 2023 година като третият най-богат човек в света.

Богати ли сте? Ново проучване определя какво означава да си богат

Колко добре съм финансово в сравнение с останалата част от населението? Това е често срещан въпрос, който повечето хора си задават.&nbs...

Още: Как една от най-богатите жени в САЩ натрупа състояние от близо 12 млрд. долара?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com