Минен гигант обръща гръб на Русия, Sony и Nintendo спряха продажбите на конзоли

5690
Минен гигант обръща гръб на Русия, Sony и Nintendo спряха продажбите на конзоли
Снимка: iStock

Rio Tinto, която е втората най-голяма металодобивна и минна корпорация в света, стана първият основен играч в тази сфера, който обяви, че ще прекъсне връзките си с руския бизнес. В същото време японските Sony и Nintendo спряха доставките си на конзоли за видеоигри, като по този начин се присъединиха към вълната от международни компании, които масово напускат руския пазар след инвазията на Москва в Украйна.

Японският доставчик на строителна техника Hitachi посочи, че ще спре износа и ще прекъсне повечето си операции в Русия, освен тези, свързани с ключови съоръжения за електроенергия, като по този начин предприе сходен ход с американските индустриални компании Caterpillar, 3M Co, Deere и Honeywell, предава Reuters.

“Взехме предвид множество фактори, включително ситуацията с веригата за доставки”, посочва говорител на Hitachi.

Кои компании напускат Русия и защо други избраха да запазят мълчание?

Преди 30 години, когато Съветският съюз се срина, западният бизнес веднага започна да прониква на този нов и неразработен пазар. Присти...

По информация на изданието Nikkei, Hitachi са спрели операциите си в Русия след молба от украинското правителство.

Sony, чието филмово студио вече спря издаването на филми в Русия, реши да не пуска и видеоиграта „Gran Turismo 7” на руския пазар. Конкурентите от Nintendo също обявиха, че отлагат дебюта на на играта "Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp", която представлява стратегия на военна тематика.

Хранителните гиганти Nestle, Mondelez, Procter&Gamble и Unilever спряха инвестициите си в Русия, но обявиха, че ще продължат да осигуряват основни продукти.

Coke и McDonald's спряха продажбите си в Русия, Yum Brands, собственик на KFC, паузира инвестициите, а хотелските вериги Hilton и Hyatt обявиха, че могат да спрат проекти на руския пазар.

Японската Shiseido спря износа на козметиката си от Европа за Русия, като и рекламните кампании и промоциите.

Русия създаде списък с 60 чужди компании за национализация

Списък с чуждестранни компании, които могат да бъдат национализирани в бъдеще, е изпратен на правителството и на Главната прокуратура в...

Докато някои компании като Ford и Apple осъдиха атаката на Русия над Украйна, други, включително японския автомобилен производител Toyota, заеха доста по-неутрална позиция, обосновавайки спирането на производството в Русия с логистични препятствия.

Международните санкции поставиха Русия в изолация, като дори транспортните компании спряха доставките чрез контейнери, а лидерите от Европейския съюз обявиха планове за намаляване на енергийните доставки от Русия, опитвайки се да намалят енергийната си зависимост от руските ресурси.

Войната, която навлезе в третата си седмица, отне живота на хиляди, а бежанците засега възлизат на над 2 млн. души.

Това доведе до обезценяване на рублата, скок в цените на петрола и други суровини, което ще провокира вдигането на и без това високата инфлация.

Разплащания в рубли

Русия планира да нареди на местните авиокомпании да плащат за самолети на лизинг в рубли, сочи проектозакон, публикуван в четвъртък. А ако чуждестранните компании решат да прекратят договорите за лизинг, руските авиокомпании няма да имат правото да върнат самолетите, предвижда законопроектът.

Русия заплашва да национализира активите на чуждестранните компании, които напускат страната

Редица западни компании обявиха, че спират продажбите на руския пазар, като гигантите Coca-Cola и McDonald’s също влизат в този с...

Москва, която нарича войната „специална военна операция”, предупреди, че може да национализира активи на чуждестранни компании, които са оставени извън операции. Ходът е отговор на санкциите, наложени над страната.

Rio Tinto, коятопритежава дял от 80% в съвместно предприятия с руския производител на алуминий Rusal, посочи, че е била „в процес по терминиране на всички търговски взаимоотношения, които е имала с всеки руски бизнес”.

По-рано, директор от англо-австралийската компания посочи, че компанията търси алтернативни източници на гориво за операциите за добив на мед в Монголия, като изрази липса на вяра, че ще спре да разчита изобщо на Русия.

Засега няма яснота дали Rio Tinto ще продължи да купува руско гориво чрез трета страна.

Конкурентите от BHP, които посочиха по-рано през тази седмица, че войната има „драматично влияние” върху бизнеса по отношение на цените на суровините, засега няма коментар дали има връзки с руски бизнес и дали планира да ги прекъсне.

Как Путин "унищожи" рублата и доближи Русия на косъм от дефолт

Русия забрани на гражданите си да купуват щатски долари, като по този начин засили изолацията на икономиката си, която някога имаше амб...

Италианската енергийна група Eni спря поръчките на петрол от Русия, посочвайки, че наблюдава развитието на събитията отблизо по отношение на доставките на газ. Eni, която вече замрази съвместните си предприятия с руската петролна група Rosneft в резултат на санкциите от 2014 година, има дългосрочен договор за доставка на газ с „Газпром”.

Във вторник САЩ забраниха вноса на руски петрол. Западните санкции бяха наложени и върху банки и милиардери. Европейската комисия подготвя и нови санкции срещу още руски олигарси и политици, както и срещу три банки от Беларус.

Citigroup заяви, че оперира руския си потребителски бизнес на по-ограничена основа, като същевременно се придържа към плановете си да продаде франчайза.

За банките обаче може да се окаже по-трудно спрямо останалите компании да се откъснат от Русия, смятат експерти, тъй като за финансовите институции е трудно да се откажат от ангажиментите по отпуснати заеми и други финансови вземания.

Още: Може ли Китай да спаси руската икономика?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com