Нова Зеландия смята да облага с данък отделянето на газове от крави и овце

4556
Нова Зеландия смята да облага с данък отделянето на газове от крави и овце
Снимка: iStock

Нова Зеландия планира облагане с данък на газовете отделяни от овцете и едрия рогат добитък в опит да се справи с един от най-големите източници на парникови газове в страната.

Това ще я направи първата страна, която таксува фермерите за емисиите на метан, отделяни от животните, които отглеждат, предава BBC.

Нова Зеландия е дом на малко над пет милиона души, а в страната се отглеждат около 10 милиона говеда и 26 милиона овце.

Почти половината от общите емисии на парникови газове в страната идват от селското стопанство, главно от отделяния метан.

Селскостопанските емисии обаче преди това не са били включени в схемата за търговия с емисии на Нова Зеландия, която е критикувана от активисти, които призовават правителството да направи повече, за да спре глобалното затопляне.

„Няма съмнение, че трябва да намалим количеството метан, което изхвърляме в атмосферата, а ефективната система за ценообразуване на емисиите за селското стопанство ще играе ключова роля за това как да постигнем това.“, казва министърът по въпросите за изменението на климата на Нова Зеландия Джеймс Шоу.

Съгласно предложението фермерите ще трябва да плащат за своите газови емисии от 2025 година. Планът също така включва стимули за фермери, които намаляват емисиите чрез фуражни добавки, докато засаждането на дървета във фермите може да се използва за компенсиране на отделените газове.

Андрю Хогард - който е млекопроизводител и национален президент на Федеративните фермери на Нова Зеландия - коментира пред BBC, че като цяло одобрява предложенията.

Може ли Китай да изпълни собствената си стратегия за зелена икономика?

Китай отново се зарече да изпълни амбициозните си цели за зелено развитие, въпреки увеличеното потребление на въглища в страната и коле...

„Ние работим с правителството и други организации по това от години, за да намерим подход, който няма да спре земеделието в Нова Зеландия, така че подписахме много неща, от които сме доволни“.

„Но знаете, както видове споразумения с много участващи страни, винаги ще има няколко компромиса, които ще трябва да направите.“, добави той.

Хогард също така подчерта, че все още не са съгласувани детайлите за прилагането на плана.

„Все още има въпроси за уточняване, като например кой всъщност прилага плана, така че все още има по какво да работим с правителството“.

Парите, събрани от облагането, ще бъдат инвестирани в научноизследователски, развойни и консултантски услуги за фермерите, съобщиха от Министерството на околната среда на страната.

Европа с нова крачка към забрана на бензинови и дизелови автомобили

Евродепутатите от комисията по околна среда на Европейския парламент подкрепиха предложената забрана за продажба на замърсяващи околна...

Миналия месец финансовият министър на Нова Зеландия отдели 2,9 млрд. новозеландски долара (1,9 млрд. долара) за инициативи за справяне с изменението на климата, които ще бъдат финансирани от система за търговия с емисии, облагаща замърсителите.

Междувременно в четвъртък инвеститори, управляващи активи на стойност 14 млрд. долара, призоваха ООН да създаде глобален план, който да направи селскостопанския сектор устойчив.

В писмо до генералния директор на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, за което за първи път съобщава Reuters, инициативата Farm Animal Investment Risk and Return посочва, че организацията е най-добре да поеме водеща роля в създаването на пътна карта за ограничаване на един от най-големите източници на вредни за климата емисии.

Метанът е вторият най-разпространен парников газ след въглеродния диоксид (CO2). Той е отговорен за една трета от текущото затопляне на планетата, причинено от човешката дейност.

На Конференцията на ООН за изменението на климата през 2021 г. в Глазгоу САЩ и ЕС се договориха да намалят емисиите с 30% до 2030 г. Повече от 100 държави, включително Нова Зеландия, също се присъединиха към инициативата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com